Ga naar hoofdinhoud

De Meteoor gaat voor continuïteit

Per dag rollen er 700 betonplaten uit de productiemachines en die moeten stuk voor stuk worden afgevoerd naar de droogkamers

De keuze die betonspecialist De Meteoor uit Rheden een kleine twee jaar geleden maakte, blijkt elke dag opnieuw goed te zijn. Bij de aanschaf van nieuwe trucks woog het bedrijf alle aspecten nauwkeurig tegen elkaar af en koos voor continuïteit. Wie met zware materialen werkt, moet ook daar zwaar aan tillen, aldus De Meteoor.

De Linde-vloot van het Rhedense bedrijf De Meteoor is na bijna twee jaar intensief buffelen niet meer zo rood als in het begin. Het is ook geen wonder. De trucks zijn dag in dag uit in de weer met betonproducten zoals de wereldberoemde Stelconplaten. Logisch dat er een grijze sluier te zien is en het lakwerk hier en daar ‘gebruikssporen’ vertoont. Maar liefst 45 trucks zet De Meteoor dagelijks in voor allerhande transporten. De vloot varieert hierbij van een kleine 1 tot een flinke 15 tonner.

Misgrijpen voorkomen

“Voor ons zijn zekerheid van de inzet en minimale stilstandtijden bij service en onderhoud zeer belangrijk”, vertelt Jan Prins, die verantwoordelijk is voor het complete transportpark van De Meteoor. “Meer dan ooit kijken we bij de keuze voor een nieuw truckpark naar de kwaliteit van de service, de snelheid waarmee de aanbieder reageert en de beschikbaarheid van de onderdelen. Vooral dat laatste is cruciaal, want ook al ben je snel ter plaatse, als je niet snel over de gewenste spare parts beschikt, kun je nog niets beginnen.”

De Meteoor had deze ervaring bij een van haar grotere machines. De truck presteerde opperbest, was ongekend stil en sterk, maar stond bij service- en onderhoudsbeurten verhoudingsgewijs te lang stil. “En zo’n grote machine heb je niet in veelvoud rondrijden, dus kun je lelijk misgrijpen. Zeker omdat bij ons elke truck op maat wordt besteld,” aldus Prins.

Werken op de millimeter

In een van de productiehallen waar de Stelconplaten worden gefabriceerd, legt Jan Prins uit wat hij daarmee bedoelt. De platen van 2 x 2 meter worden stuk voor stuk met heftrucks in droogkamers geplaatst die in feite een bijzonder type inrijstellingen zijn. De nauwkeurigheid van werken is ongekend groot, want als je niet netjes recht insteekt zit je voor je het weet klem met je plaat. Laag voor laag worden de platen in de kamer geschoven. De bovenste serie zit zo krap tegen het plafond, dat het vorkenbord er speciaal voor is aangepast. “En mocht een truck in het kanaal in storing vallen, dan kan de chauffeur de hydrostaat met een knop ontgrendelen, anders kunnen we hem er nooit uit krijgen. Hij krijgt de cabine absoluut niet open, zo krap is het.”

In de masten van deze Linde-trucks zijn extra lagers geplaatst om de krachten die de grote en zware producten tijdens het transport uitoefenen, zo goed mogelijk op te vangen en de kosten van het onderhoud te beperken.

De Lindes bij De Meteoor zijn vrijwel allemaal dieseltrucks omdat het productieproces constant doorloopt en er voor batterijwisselen amper tijd is, als de trucks al aan de hoge inzetsnelheid kunnen voldoen. Om binnen te kunnen rijden zijn ze uitgerust met het Eberspächer roetfiltersysteem. Deze moet na een uur of acht rijden circa 25 minuten worden geregenereerd en dat valt meestal samen met ploegenwissels of pauzes. De meeste trucks die buiten en in de droogkamers worden ingezet, zijn voorzien van cabines met verwarming en airco. “Het wordt anders te warm om goed te kunnen werken”, stelt Prins nuchter. “Zo’n installatie is even noodzakelijk als een goede, luchtgeveerde stoel. Die zitten er dus ook op.”

Banden speciaal op maat gemaakt

Om goed tussen de platenstapels te passen heeft De Meteoor gezocht naar extra dunne, sterke en brede vorken
Om goed tussen de platenstapels te passen heeft De Meteoor gezocht naar extra dunne, sterke en brede vorken

Bij het werken met zware lasten krijgen ook de banden het flink te verduren. Zo flink zelfs, dat De Meteoor aanvankelijk bij de 8-tonners in de problemen kwam. Gewoonlijk worden deze trucks uitgerust met dubbele banden op de vooras, maar dat zou de trucks te breed maken voor hun taak. Om niet op 2.300 mm, maar op 1.980 mm breedte uit te kunnen komen, was enkelvoudige bandenmontage de enige optie. Hier waren de banden en velgen echter niet op berekend. Door het grote gewicht bezweken de velgen. De banden werden daarbij intern zo heet dat ze devulcaniseerden en los om de velg kwamen te zitten.

“Bandenfabrikant Continental heeft het probleem geanalyseerd en voor ons een speciale band en velgcombinatie ontwikkeld”, stelt Prins tevreden. “Ze zijn profielloos voor een optimale verdeling van de draagkracht over het gehele contactoppervlak. De samenstelling is verder geheim, maar de kwaliteit is zo goed dat we geen enkel probleem meer hebben gehad. Ook het comfort is dik in orde. We rijden immers zelf ook over Stelconplaten.” Wel houdt De Meteoor al langer voor al haar trucks de bandenslijtage nauwlettend in de gaten. Door de bochten waar mogelijk zo ruim mogelijk te nemen is de levensduur van de banden gemiddeld met 25% toegenomen.

Voorts zijn de vorken van de trucks bij Meteoor al even bijzonder als het bedrijf zelf. De zogeheten ‘Kenhard’ lepels zijn gefabriceerd uit extra gehard staal en extra breed en 10 mm dunner dan standaard vorken. “We komen anders niet tussen de platen die op een onderlinge afstand van 6 cm op elkaar worden gestapeld”, legt Prins uit. “Het was de beste oplossing voor onze inzet, want geen enkele ander vork bleef heel of paste er goed tussen. Ondanks de plattere vorm houden de chauffeurs nog maar 1 cm insteekruimte over. Hierdoor haal je de echte vakmensen er wel meteen uit.”

Wie wat waarom>?

Wie?

De Meteoor in Rheden is een producent van betonproducten zoals de Stelconplaat. Daarnaast fabriceert het bedrijf ook GFT-putten, vloeistofdichte milieuplaten, wisselliggers, verkeersdrempels, bussluizen, lightrailplaten en trambaanplaten.

Wat?

Meteoor vervangt periodiek een deel van haar intern transportvloot en let daarbij nauwlettend op de beschikbaarheid van onderdelen en de kwaliteit van het materieel.

Waarom?

Vrijwel elke truck bij Meteoor is op maat besteld. Stilstand door uitval en beperkte beschikbaarheid van onderdelen moet zo veel mogelijk worden vermeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven