In krap drie weken tijd heeft horecagroothandel De Kweker in Amsterdam haar distributiecentrum voor wat betreft de Bezorggroothandel aan de Hornweg compleet omgebouwd. Tijdens volbedrijf werden alle legborden en palletstellingen gedemonteerd en plaatste Still nieuwe en hogere opslagsystemen terug. De kersverse inrichting hoort bij een vernieuwde aanpak met flink opgerekte besteltijden en een efficiëntere operatie.
Afgelopen najaar introduceerde Still op de vakbeurs Logistica officieel haar eigen lijn opslagsystemen. De zilver-oranje stellingen staan inmiddels op al enkele plaatsen, maar zo intensief als de recente ombouw bij De Kweker in Amsterdam was nog geen project voor Still. Nog niet eerder werden de nieuwe stellingen in een bestaande situatie gebouwd.
“Dit project vroeg dan ook om een enorm goede planning en aanpak”, vertelt Bob Zonneveld, Manager Supply Chain & Business Development bij De Kweker. “We wilden beslist de week voor Koninginnedag klaar zijn, want dat is onze drukste periode van het jaar. En dit jaar helemaal, gezien de troonswisseling.”

Volumewinst in de hoogte
De ombouw omvat de montage van circa 300 ton nieuw stellingmateriaal, goed voor een totaal van ruim 3.000 palletlocaties en 5.000 picklocaties. Dit is bijna twee keer zoveel als het huidige aanbod van pick- en bulklocaties.
Still en De Kweker halen de volumewinst primair uit de benutting van de hoogte van het pand. Waar voorheen de hoogste staanders tot 4.50 meter reikten, daar komen de nieuwe stellingen tot negen meter. “We hebben tevens berekend dat er meer ruimte ontstaat als we de stellingen in de lengterichting plaatsen en niet dwars zoals nu het geval is”, wijst Harold de Vries, projectcoördinator Intralogistics bij Still. “Alle legbordposities komen onderin de palletstellingen, terwijl de bulk naar boven verhuist. Zo benutten we de beschikbare ruimte optimaal.”
Terwijl de stellingbouwers de jukken in elkaar schroeven en vak voor vak opbouwen, verzamelen de medewerkers van De Kweker gewoon hun orders om de klantbestellingen te completeren. Het pickproces verloopt tijdens het project niet zonder slag of stoot, omdat de bestaande grijplocaties doorlopend worden afgebroken en heringericht in de nieuwe stellingsecties. “Toch loopt alles volgens plan omdat er goed is voorbereid, iedereen de schouders eronder zet en weet dat het tijdelijk is”, vervolgt Bob Zonneveld. “Wat er ook gebeurt, de klant mag nooit de dupe worden van onze ombouw.”
Groot voordeel voor de klant

Na drie weken topdrukte komt toch het moment dat de laatste staanders overeind komen en de legborden op hun plaats liggen. De nieuwe inrichting is niet het startschot om nu meteen heel anders te werk te gaan. In de week voor Koninginnedag hanteert De Kweker gewoon nog haar traditionele manier van orderpicken: de medewerkers lopen met rolcontainers langs de locaties en verzamelen de bestellingen gewoon met papieren verzamellijsten.
“Het is ondoenlijk om alles in één keer volgens de nieuwe strategie uit te voeren”, legt Bob Zonneveld uit tijdens de aanloop. “De overstap op een nieuw papierloos picksysteem heeft meer voeten in aarde dan de hardwarematige ombouw van onze magazijninrichting. We gaan pas echt over op picking via RF-terminals als alles goed werkt en we helemaal klaar zijn met de proefdraaien. Zoals het er nu uitziet zal dat medio mei zijn.”
De aanpak met papierloos verzamelen past in het streven van De Kweker om de logistiek voor zijn klanten aanzienlijk te verbeteren. Op dit moment kunnen de horecaondernemers tot ca. 12.00 uur in de ochtend bestellen. Deze orders worden dan de volgende dag geleverd. Het is de bedoeling dat de besteltijd wordt verruimd naar 23.00 uur in de avond en dat de klant evengoed alles de volgende dag in goed orde volgens afspraak ontvangt.

Centralisatie beter mogelijk
Bob Zonneveld: “In plaats van overdag gaan we nu ’s avonds en ’s nachts de orders verzamelen. Het past in het huidige beeld van bestellen via internet en daarvan moeten ook onze klanten kunnen profiteren. Deze aanpak biedt ons ook weer voordelen overdag in het DC. We hebben nu veel meer tijd en ruimte voor de goederenontvangst en het aanvullen van de bulk- en picklocaties, wat bij ons vakbeheer wordt genoemd.”
De enorme ombouwklus biedt De Kweker tevens de mogelijkheden om haar gehele interne logistiek opnieuw vorm te geven. Behalve over het DC voor de bezorggroothandel aan de Hornweg in Amsterdam, beschikt het bedrijf ook over een zelfbedieningsmagazijn op de Jan van Galenstraat en centra in Wervershoof en op Texel. De centralisatie op de Hornweg biedt een betere vullingsgraad en omloopsnelheid van het magazijn aldaar en zal de opslag in de andere centra ontlasten. Deze zullen conform de aanpak en levering aan de eindgebruikers dan ook veel efficiënter worden beleverd vanuit een centrale locatie.
Van lopen naar rijden

Met de nieuwe stellingen, legborden, de RF-terminals (PDA model) en nieuwe werktijden is De Kweker er nog niet wat betreft de veranderingen. Ook het lopen met de rolcontainers is straks verleden tijd. “De loopafstanden worden langer, dus gaan we rijden met de containers”, glimlacht Zonneveld. “Still levert ons CX-orderverzameltrucks met het handige scooterstuurtje. We gebruiken dit type bediening nu ook op de Still pallettrucks bij de inslag van binnenkomende pallets en dat werkt echt prima.”
Voor het bedienen van de hoger gelegen opslaglocaties worden nieuwe reachtrucks uit de FM-X serie van Still ingezet. De huidige 1,4 ton trucks worden vervangen door nieuwe 1,6 tonners omdat de hefhoogte flink is toegenomen en extra restdraagvermogen geen overbodige luxe is. “Veiligheid staat voorop, daarom krijgen alle medewerkers een passende training om goed met het nieuwe materieel om te kunnen gaan. Werken bij De Kweker krijgt echt in alle opzichten een nieuwe dimensie.”
Wie, wat, waarom?
Wie?
De Kweker uit Amsterdam is al ruim 45 jaar een begrip in Noord-Holland als toeleverancier van vers, koelvers, diepvries, DKW en non-food aan de horeca en retail. De horecagroothandel heeft vestigingen voor distributie en zelfbediening in Amsterdam, Wervershoof en op Texel.
Wat?
De Kweker heeft de bestaande opslag van droge kruidenierswaren in Amsterdam compleet omgebouwd met stellingen van Still. Door de hoogte en lengte van het pand te benutten stijgt het aantal palletlocaties van 1.000 naar 4.000 en is de legbordopslag geïntegreerd.
Waarom?
De Kweker wilde meer opslagcapaciteit voor verdere centralisatie en verruiming van de besteltijden voor de klanten van 12.00 uur ’s middags tot 23.00 uur ’s avonds voor uitlevering op de volgende dag.