Copal toont ‘revolutie’ in container lossen • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Copal toont ‘revolutie’ in container lossen


Met de introductie van de container stripper en palletizer C1 presenteerde Copal Development uit ’s-Heerenberg deze week een naar eigen zeggen ‘revolutie voor de logistieke sector’. De C1 is een semiautomatische machine waarmee eenvoudig, ergonomisch en snel containers met losse dozen kunnen worden gelost. De gemiddelde capaciteit bedraagt 1.800 dozen per uur. Afhankelijk van de afmetingen van de dozen is zelfs een topsnelheid van 2.700 dozen per uur mogelijk. Binnen twee minuten stapelt de machine de dozen in elk gewenst stapelpatroon tot 1,80 meter op een pallet.

Topgripper en trekplaat

Voor het bedienen van de C1 en het palletiseren van de dozen werd speciale software ontwikkeld. Voordat de container kan worden gelost, voert de bestuurder via een touch panel doosformaat en gewenst stapelpatroon in. Vervolgens rijdt hij de Copal C1 de container in en worden de dozen met behulp van vacuümgrijpers aan een stabiele armconstructie opgepakt. Om ook de dozen op de bovenste rij, pal onder het dak van de container te kunnen pakken, wordt gebruikgemaakt van een zogeheten topgripper. Als er voldoende ruimte is, worden de kartons met verticale zuignappen opgepakt en op de geïntegreerde rollenbaan geplaatst. Er is ook een tweede versie ontwikkeld en gepatenteerd, een zogenaamde trekplaat, waarbij de kartons aan de onderzijde ondersteund worden. De C1 kan met beide systemen worden uitgerust.

Doordacht concept

Repeterende handelingen zijn vergaand geautomatiseerd; de operator kan het systeem vanuit zijn comfortabele stoel bedienen met behulp van slechts twee joysticks. De werkruimte is verder met lasers beveiligd. De machine meet continu de afstanden in de beschikbare ruimte, waardoor beschadigingen worden voorkomen. Tijdens het lossen van de container blijft de machine dankzij een hydraulisch systeem altijd horizontaal en kan de bestuurder het proces volgen via een camera in de cabine. Vier dwarswielen maken zijdelings transport van het ene naar het andere dock mogelijk, zodat de benodigde ruimte tot een minimum beperkt blijft. Optioneel levert Copal Develpment de Copal C1 met onder andere een geïntegreerde gewichtscontrole, in-line scanning, in-line labelprinter, en koppeling met het WMS.
Het systeem kost ruim € 350.000,-. Een bedrag dat bij een gebruik van circa acht uur per werkdag binnen twee jaar kan worden terugverdiend, aldus de producent.

Nieuwe productiefaciliteit

Om verdere ontwikkeling en assemblage mogelijk te maken, wordt het oude bedrijfspand vervangen door een compleet nieuw kantoor met een nieuwe productiefaciliteit. Daarnaast werkt Copal Development aan een variant van de container stripper en palletizer: de C2. Deze stripper is uitgerust met een uitschuifbare transportband en kan mixed containers en andere producten dan kartonnen dozen behandelen. De C2 wordt naar verwachting nog voor de zomer geïntroduceerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven