Het aantal bedrijfsinbraken in ons land is nog steeds schrikbarend hoog. Met de juiste combinatie organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen wordt het warehouse echter een onneembare vesting.
Het is de schrik voor elke ondernemer; een inbraak waarbij alle computers of een belangrijk deel van de voorraad wordt ontvreemd. En het gebeurt nog regelmatig. Een hekwerk rondom het terrein lijkt al lang niet meer afdoende. Een gedegen risicoanalyse loont.
Volgens product development manager Johan van den Wittenboer van Heras, expert op het gebied van buitenbeveiliging en security oplossingen, begint een goede aanpak altijd met de vraag ‘waar komen ze voor?’. “Als je het antwoord op die vraag hebt, weet je waar het zwaartepunt van de beveiliging ligt. Door van hieruit te kiezen voor een passende combinatie van maatregelen ontstaat een aanpak die precies is afgestemd op de situatie”, stelt hij.
Risicoprofiel
Om te komen tot een optimale beveiliging dient eerst een risicoprofiel te worden opgesteld. Er zijn immers tal van factoren die bepalen hoe gevoelig een magazijn of distributiecentrum is voor inbraak. “Dat begint in feite al bij de ligging van het gebouw. Maar ook de opgeslagen artikelen en de waarde van het intern transportmaterieel zijn factoren die bepalen wat een inbreker ervoor over heeft om binnen te komen”, stelt Van den Wittenboer.
“Een warehouse met hoogwaardige goederen loopt bijvoorbeeld eerder het risico van een (ram)kraak dan een levensmiddelenmagazijn. Dan kies je wellicht voor een toegangspoort met sluiswerking, een spijlenhek met schrikdraad en camerasystemen die zijn gekoppeld aan een meldkamer, terwijl je bij het levensmiddelenmagazijn zou kunnen volstaan met een meer eenvoudige fysieke barrière en camera’s die uitsluitend ertoe dienen om weer te geven wat er op het buitenterrein gebeurt.”

Duidelijk stappenplan
Bij het afwegen van de verschillende risico’s maakt Heras gebruik van de ADVAT-filosofie; een duidelijk stappenplan, waarbij ADVAT staat voor Afschrikken – Detecteren – Vertragen – Actie ondernemen – Toegang verschaffen. Op basis van een zorgvuldige analyse wordt duidelijk welk type beveiliging in een specifieke situatie nodig is. Van den Wittenboer legt uit: “Eerst bekijken we samen met de klant wat het eventuele gevaar is. In het ene geval is een hekwerk met hoogspanning al voldoende afschrikwekkend. In het andere geval zijn aanvullende detectiemiddelen gewenst of noodzakelijk. Dan moet je het hekwerk bijvoorbeeld continu monitoren met een microfoonkabel.”
Alleen detecteren is echter onvoldoende. Als een inbreker is gedetecteerd, wil je hem immers ook in de kraag kunnen vatten. Vertraging is dan essentieel. Het geeft tijd om te acteren op een alarm; om actie te ondernemen. Vertraging kan worden gecreëerd door een extra barricade op te werpen. Dat kan een hoger hekwerk zijn, maar ook een sloot, of een strook doornstruiken. “Hierbij is het belangrijk te weten hoe een bedrijf is georganiseerd”, vervolgt Van den Wittenboer. “Als er continu bewaking aanwezig is, zijn er bijvoorbeeld geen of minder camera’s nodig om te traceren of herkennen.”
Drie categorieën

De maatregelen die bedrijven kunnen treffen, zijn onder te verdelen in drie categorieën: organisatorische, bouwkundige en elektronische. Daarbij zijn de organisatorische maatregelen het belangrijkst in ieder beveiligingsplan. Met alleen bouwkundige en elektronische maatregelen wordt het immers nooit veilig in en rondom het warehouse.
Alleen het plaatsen van camera’s kan zelfs averechts werken, omdat ze een beeld oproepen dat er wat ‘te halen’ valt. Als dan onvoldoende aanvullende maatregelen zijn genomen, wordt het risico alleen maar groter.
Tot organisatorische maatregelen behoren onder andere een goed sleutelbeheer en duidelijke procedures voor toegangsbeheer tot terrein, locatie en ruimtes, het screenen van (toekomstige) medewerkers, maar ook regelmatig onderhoud van installaties. Onder bouwkundige maatregelen vallen hekwerken, poorten, slagbomen, braakwerende gevels en gevelelementen enzovoort. Onder meer detectiesystemen en camera’s behoren tot de elektronische maatregelen.
Voor- en nadelen
In het Heras Experience Center in Oirschot laat Heras verschillende bouwkundige en elektronische maatregelen zien; van de bekende toegangspoorten en hekwerken tot microfoonkabels, die trillingen als gevolg van het doorknippen van het hekwerk detecteren en radar-, infrarood- en gronddetectiesystemen.
Elke maatregel en ieder systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo biedt een poort betere beveiliging tegen ongewenste toegang dan een slagboom. Diezelfde poort zal in de praktijk echter onhandig blijken als er dagelijks tientallen vrachtwagens het terrein op- en afrijden. En een radardetectie systeem kan uitstekend het gebied achter het hekwerk monitoren, maar dan moet die ruimte wel vrijgehouden worden, omdat het systeem anders niet kan werken. Zo’n systeem detecteert bovendien ook dieren, rondwaaiend plastic et cetera.
Vrijwel alle systemen kunnen worden gekoppeld aan een security management systeem. Zo kan elke ongewenste beweging in of rondom het warehouse worden bekeken en teruggehaald en kan ook optimale opvolging worden gegeven aan een alarm.

Mens zwakste schakel
“In de praktijk wordt altijd gekozen voor een combinatie van verschillende maatregelen”, weet Van den Wittenboer. De organisatorische maatregelen zijn het belangrijkst. Want als er in de organisatie geen duidelijk preventiebeleid is, helpt zelfs de meest geavanceerde apparatuur bitter weinig.
Pas als organisatorisch alles op de rails staat, heeft het zin om te kijken naar aanvullende maatregelen. Maar ook dan geldt nog steeds dat die maatregelen moeten worden gezien als hulpmiddelen. Als een melding of alarm niet wordt opgevolgd, of als medewerkers of het management beveiligingsprocedures aan de laars lappen, is een investering al snel weggegooid geld. Maar als ook organisatorisch op alle slakken zout wordt gelegd, is diezelfde investering al snel lonend. De mens is dan ook de belangrijkste, maar tevens zwakste schakel.