Ga naar hoofdinhoud

BS Forklifts ziet vraag stijgen en aanbod dalen

De Linde op LPG (rechts) komt uit Duitsland en is het spreekwoordelijke plaatje van een truck

Een goede gebruikte truck is schaars aan het worden, zo merkt BS Forklifts International uit Raamsdonksveer. Het bedrijf koopt en verkoopt wereldwijd gebruikt intern transportmaterieel en ziet de toevoer bijna dagelijks afnemen. Dat terwijl de vraag juist steeds groter wordt.

“Normaal staan hier 1.200 tot 1.500 heftrucks, nu komen we krap aan tot de helft”, wijst Cees Halling van BS Forklifts op een nog altijd indrukwekkende hoeveelheid heftrucks. De hal van 11.000 m2 vertoont wat witte plekken, maar lijkt nog altijd behoorlijk gevuld. “De tussenruimtes kunnen krapper en daar zijn gewoon nog lege vakken. Het is tekenend voor de huidige situatie.”

De afname van gebruikte heftrucks komt volgens Halling door de optelsom van een aantal factoren. De recessie van 2009, de Tsunami in Japan die enkele fabrieken voor heftruckelektronica raakte en de keuze van diverse fabrikanten en importeurs om zelf meer aandacht aan de markt voor gebruikte trucks te besteden.

“Jungheinrich heeft zijn occasionfabriek in Dresden, Barloworld knapt zelf de XM-range op voor een tweede leven”, geeft hij als voorbeelden. “Daarnaast worden leasecontracten opgerekt en rijdt men gewoon langer door met de trucks.”

Verschuiving naar elektrisch

BS Forklifts richt zich niet tot de eindgebruiker, maar specifiek op de heftruckbedrijven, zowel bij de in- als verkoop van de trucks. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf een duidelijke verschuiving gezien van de vraag naar 4 tot 7 tons trucks met verbrandingsmotor, naar het populaire segment van elektrische heftrucks tot en met 3 ton hefvermogen. “We houden alle kanalen goed in de gaten en zijn doorlopend op zoek naar de juiste trucks. De vraag is echt groot, alleen zijn de trucks bijna niet te krijgen. Vooral als het gaat om goed materieel.”

Door de verschillen tussen vraag en aanbod ziet BS Forklifts ook de prijzen voor gebruikt materiaal flink veranderen. Een stijging van 5 tot 10% is heel gewoon, al is de waarde van een echt mooie gebruikte truck tot wel 40% toegenomen. “De echt mooie trucks komen vrijwel allemaal uit Duitsland of Nederland”, geeft Cees Halling met een hoofdknik naar enkele opvallend fraaie trucks aan. “De zorg en het onderhoud zijn beter geregeld. Uit Engeland komt veruit het minst aantrekkelijke materieel. Toch is ook daar markt voor. Hetzij in Oost-Europa, hetzij hier in de vorm van onderdelen.”

Cees Halling: “Door het steeds groter wordende verschil tussen vraag en aanbod zijn ook de prijzen voor goede occasions duidelijk toegenomen”
Cees Halling: “Door het steeds groter wordende verschil tussen vraag en aanbod zijn ook de prijzen voor goede occasions duidelijk toegenomen”

Expertise als kracht

Grote kracht van BS Forklifts zit naar eigen zeggen in de expertise om de gebruikte trucks op juiste waarde te schatten en heel snel te kunnen schakelen. Om deze reden struint het bedrijf de wereldmarkt af naar nieuwe trucks. Soms splinternieuw, soms overjarig, maar met 0 uren op de teller.

“Als een klant snel geholpen wil worden, biedt dat echt uitkomst”, stelt hij met een glimlach. “Door eerder geschetste ontwikkelingen zijn levertijden bij sommige merken flink opgelopen. Ook om die reden is er een goede markt voor onze trucks. Mede om deze reden hebben we sinds kort een handige app voor iPhone en Android zodat de klant op de hoogte blijft van de actuele voorraad.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven