Ga naar hoofdinhoud

BMWT-Keur: na 25 jaar niet meer weg te denken


COLUMN JAN HOMMES | BMWT-Keur bestaat 25 jaar. Het keurmerk van de periodieke veiligheidskeuring van werkmaterieel is niet meer weg te denken uit onze branche. De cijfers onderschrijven dat: het aantal keuringen is in tien jaar meer dan verdubbeld en afgelopen jaar was de stijging 6,9 procent. In totaal zijn in 2019 liefst 328.188 keuringen uitgevoerd.

Dat BMWT-Keur zo snel is gegroeid en blijft groeien, is natuurlijk voor een
deel te danken aan de aanhoudende economische groei. Logisch: het aantal
heftrucks en machines in de markt neemt jaar op jaar toe, dus stijgt ook het aantal keuringen.

Maar zonder de erkenning van het keurmerk en het belang dat bedrijven aan goed onderhouden en veilig materieel hechten, zou BMWT-Keur nooit zo succesvol kunnen zijn. Het is een kwestie van toegenomen bewustzijn. Want het keurmerk helpt om als werkgever te voldoen aan je verplichtingen vanuit de Arbowetgeving en ook meteen aan te tonen dat je
machines periodiek onderhouden en gekeurd zijn. Gelukkig ziet de gemiddelde werkgever dat niet als een verplicht nummer, maar als een hulpmiddel om het materieel in conditie te houden en werknemers een veilige werkplek te bieden.

https://www.youtube.com/watch?v=KNhpPuUhB1I

Jammer genoeg zie je dat niet terug in de ongevalstatistieken. Maar het lastige is dat die statistieken niet gedetailleerd genoeg zijn. De Inspectie SZW publiceert wel het aantal bedrijfsongevallen met heftrucks, maar dan gaat het om alle heftrucks in Nederland. Dat cijfer is niet terug te leiden tot de logistieke sector. En we weten dat er nogal wat ongelukken met heftrucks gebeuren op andere locaties dan magazijnen en distributiecentra. Op boerenerven bijvoorbeeld.

Dat maakt ze niet minder erg, natuurlijk. Elk jaar zijn er vijf tot zeven dodelijke slachtoffers te betreuren door ongelukken met heftrucks. Dat zijn er te veel. Het geeft aan dat keuren en periodiek onderhoud alleen niet voldoende is. Zeker net zo belangrijk is hoe werknemers omgaan met hun werkmaterieel. Ook dat is een kwestie van bewustzijn, zowel bij de werkgever als de werknemer.

Niet voor niets hameren we daar als BMWT al jaren op. Een factor die je moet meewegen, is dat in de afgelopen 25 jaar de logistieke operatie enorm is toegenomen. Vergelijk alleen al het aantal magazijnen dat Nederland in 1995 telde en nu. Dat is een veelvoud. Dat geldt eveneens voor het aantal palletbewegingen en logistieke handelingen per magazijn.

Als je dat in de berekeningen verwerkt, is er veel bereikt op het gebied van veiligheid, durf ik te stellen. Dat ervaren we ook iedere keer als jury van de Prijs Veiligste Magazijn. Het niveau van de winnaars, maar ook van alle andere inschrijvers, is jaar na jaar hoger. Maar het is nooit genoeg. Elk ongeval is en blijft er één te veel.

Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, laat via Warehouse Totaal regelmatig zijn licht schijnen over veilig, deskundig en duurzaam werken in de logistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven