Ga naar hoofdinhoud

Arbeidsongevallen: jongeren en uitzendkrachten vaak de klos


Aanrijdingen en vallende lading in en rondom het warehouse blijven een groot gevaar voor werknemers. Met name jongeren en uitzendkrachten lopen buitengewoon veel risico (dodelijk) gewond te raken.

Hoewel het aantal arbeidsongelukken licht daalde in 2021 is er geen reden voor optimisme. Er gebeuren dagelijks ongevallen op de werkvloer die in veel gevallen voorkomen hadden kunnen worden. Dat staat in de Monitor Arbeidsongevallen 2021 van de Nederlandse Arbeidsinspectie. De logistieke sector staat net als voorgaande jaren in de top 5 van sectoren waar de meeste ongevallen plaatsvinden.

Kwetsbare doelgroepen arbeidsongevallen

Met name jongeren en uitzendkrachten zijn kwetsbaar stelt de inspectiedienst die werkgevers oproept arbeidsveiligheid een prominente plek heeft in het beleid te geven.

Sectoren met meeste ongevallen

In 2021 rondde de Arbeidsinspectie 1.957 ongevalsonderzoeken af. Net als voorgaande jaren vinden de meeste ongevallen (per 100.000 banen) plaats in de sectoren afvalbeheer, bouw, industrie en de sector landbouw, bosbouw en visserij. Vervoer en opslag bezet plek 5 met 55 ongevallen per 100.000 banen, drie minder dan 2020.

Bekijk en leer
Webinar veilig warehouse: Prijswinnaar Valeo laat niets aan het toeval over

De belangrijkste ongevalstypen zijn: vallen en vallende lading en in contact komen met een arbeidsmiddel zoals machines. Slachtoffers zijn vaak man en vallen vaak in de jongste (jonger dan 24) en de oudere leeftijdsgroepen (45 en ouder).

Uitzendkrachten vaak de klos

In 2021 is 17 procent van de slachtoffers van ongevallen die de Arbeidsinspectie heeft onderzocht, uitzendkracht. De sector transport en logistiek springt daar negatief uit met 26 procent. Waarschijnlijk doen uitzendkrachten vaker gevaarlijk werk en is er iets vaker sprake van een gebrek aan kennis en vaardigheden waarmee uitzendkrachten hun taken uitvoeren, is de verklaring van de Arbeidsinspectie.

Luister en leer
Podcast veilig warehouse: zo maakt Albert Heijn van de mens een sterke schakel

Vallende lading

In 20 procent van de afgesloten ongevalsonderzoeken in alle sectoren werd het slachtoffer door iets geraakt, vaak vallende voorwerpen.

Aanrijding

Ongeveer 9 procent (147 keer) van het totaal aantal onderzochte ongevallen was een ongeval met een rijdend voertuig of werktuig. In de sectoren transport en logistiek, handel en industrie komen ongevallen met voertuigen het vaakst voor. Twee-derde van de ongevallen met een voertuig vindt plaats met een heftruck, hefwagen, stapelaar, orderpicker, reachtruck of containerheftruck. Dit type ongeval wordt vaak veroorzaakt doordat de bestuurder het slachtoffer niet of niet op tijd zag, het slachtoffer zich in de gevarenzone bevond en het voertuig niet zag of hoorde.

Meld je nu aan voor onze gratis nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van al het nieuws over interne logistiek

Aanmelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven