Ga naar hoofdinhoud

‘Als het bij het dock misgaat, is het leed niet te overzien’


Het laad- en losdock is het sluitstuk van het magazijn. Juist in die allerlaatste fase van de supply chain gebeuren veel ongelukken, zegt Wim Zwikker van Rite-Hite. Tijd voor meer bewustwording over risico’s rond het laadperron.

Ongeveer een kwart van alle verwondingen in het magazijn ontstaat rondom het dock. “En áls er wat gebeurt, zijn het vaak ernstige ongelukken”, weet Zwikker, Managing Director Benelux & UK bij Rite-Hite. Jaarlijks vinden er rond de docks 250 tot 300 ongelukken plaats met letselschade. Het dock als veiligheidshotspot in het magazijn mag dan ook niet worden onderschat, zegt Zwikker: “Het dock is een drukke plek in het magazijn. Er is in- en outbound, veel verkeer en heftrucks rijden er met lasten van vier en vijf ton af en aan. Als het daar misgaat, is het leed niet te overzien, want het dock is essentieel in de hele chain. We mogen absoluut niet te licht denken over de veiligheid rondom het dock.”

Druk op de ketel

Rondom het dock wordt veel monotoon werk uitgevoerd. Dat kan ten koste gaan van de concentratie, legt Zwikker uit: “Je gedachten kunnen makkelijker afdwalen. Als je op weg naar huis jouw straat inrijdt, kun je bij het nemen van de bocht denken: verrek, ik ben alweer thuis. Die bocht gaat altijd goed, totdat het een keer fout gaat. Zo is het ook met het dock.” Zwikker pleit daarom voor meer veiligheidsbewustzijn: “Soms moeten medewerkers op de toppen van hun tenen lopen en staat er veel druk op de ketel. Maar als jij je ergens niet senang bij voelt, bijvoorbeeld omdat jij je niet vertrouwd genoeg voelt en dus die hoogwerker niet op wil, dan moet je dat aanhangig kunnen maken. Aan de andere kant moet het management aan de slag om die open cultuur te creëren en om de veiligheid te verbeteren.”

Iedereen profiteert

Er zijn logistieke bedrijven die prioriteit geven aan veiligheid. Bijvoorbeeld door veiligheidsdeskundigen aan te nemen of in gesprek te gaan met safety consultants. Maar nog te vaak staat de veiligheidsantenne niet optimaal afgesteld, stelt Zwikker: “Men redeneert: als ik Pietje gelijk geef en ik hem een bril op sterkte geef, dan moet ik Jantje ook gelijk geven en Klaasje daarna ook. Waar houdt het op? De wetgeving is sowieso niet duidelijk. Maar als veiligheid binnen een bedrijf breed gedragen wordt, dan heeft iedereen daar profijt van. Het bedrijf ook, want het ziekteverzuim schiet omlaag en de productiviteit neemt toe.”

Veiliger en duurzamer

Rite-Hite biedt tal van oplossingen van de hoogste veiligheidsklasse (FEM 3) om de veiligheid rondom het dock te verbeteren. Zo voorkomt het Global Wheel-Lok Voertuigvergrendelsysteem dat vrachtwagens van het laaddock weg kunnen rijden. Zwikker: “Voor de wet is een wielkeg voldoende, maar als het glad is of sneeuwt, is dat echt niet genoeg. Het unieke aan ons Global Wheel-Lok product is dat het als enige vergrendeling in de hoogste klasse van de FEM geklasseerd is betreffende ‘Vehicle Restraining Devices’. In Klasse II zitten zich eigenlijk alle vergrendelsystemen. Die komen maar tot een hoogte van maximaal 35 centimeter, waardoor het mogelijk blijft om, met kracht, uit de vergrendeling te komen. In Klasse III zit alleen ons systeem.” De Dok-Guardian is een kunststof veiligheidsbarrière die voorkomt dat materieel en voetgangers bij een geopende dockdeur van het laadperron kunnen vallen. Verder levert Rite-Hite onder meer docklevellers en dockshelters; de Safe-T-Lip-docklevellers bieden een permanente bescherming zodat vorkheftrucks niet van een leeg laadperron vallen, en de Eclipse-dockshelters sluiten het magazijn naadloos af zodat warme lucht en ongedierte niet kunnen binnendringen. Het productgamma biedt tevens Revolutie-ventilatoren in 5 diameters. Deze ventilatoren draaien op een laag volume, maar verzetten een grotere hoeveelheid lucht. Zo blijft het door de betere verspreiding koeler in de zomer en warmer in de winter. Rite-Hite zet dus niet alleen in op veiligheid, maar ook op klimaatbeheersing en duurzaamheid. Zwikker: “Met onze oplossingen kun je heel snel graden terugwinnen.” Uiteindelijk heeft dat ook weer een positief effect op de veiligheid op de werkvloer: “De medewerker voelt zich behaaglijker, werkt geconcentreerd en wordt productiever.”

Vrijblijvende kennismaking

Rite-Hite levert niet alleen de producten, maar denkt vanaf het begin actief mee met het (begrotings)plan, legt Zwikker uit. Het introducerende gesprek is geheel vrijblijvend. “We kijken dan naar: wat voor bedrijf ben je en wil je zijn? Waar wil je over circa drie jaar staan en wat is daarvoor nodig?” Grote investeringen zijn heus niet altijd noodzakelijk, zegt Zwikker: “Je kunt ook eerst denken aan betere afbakening, veiligere kleren, stoplichten of sensoren.” Rite-Hite biedt een volledige ROI-berekening. En die valt vaak gunstiger uit dan in eerste instantie gedacht, zegt Zwikker: “Als een bedrijf eenmaal klant is bij Rite-Hite, gaat-ie niet snel meer weg.”

Groeien in veiligheidsbewustzijn

Doel is om het bewustzijn over de gevaren rondom het laaddock te verhogen. Gaat het een keer mis, dan is het al te laat. Zwikker: “Als het kalf verdronken is, dempt men de put. Een voorbeeld: een paar jaar geleden had een bedrijf een ongeval na een wegrollende vrachtwagen. Die heeft daarna 25 units van het Global Wheel-Lok Voertuigvergrendelsysteem besteld. Bewustwording is zó belangrijk.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven