Een schone magazijnvloer geeft een goede indruk en zorgt indirect ook voor een veilige werkomgeving. In de foodsector is hygiëne een must, maar ook in de non-food wil je het magazijn en het product voor jezelf en de klant schoonhouden. Kleine oppervlakken reinig je met een handbezem of mop, grote oppervlakten gaat beter machinaal met een veeg- of schrob/zuigmachine.
Logistiek dienstverlener TNT Fashion Group beschikt in Bergen op Zoom over een indrukwekkend groot vloeroppervlak van circa 32.000 vierkante meter.
“Onnodig te zeggen dat het handmatig schoonhouden van zo’n vloeroppervlak onbegonnen werk is”, stelt facility manager Edwin Pikkemaat vast. Het distributiecentrum is in 2009 nieuw opgeleverd aan TNT Fashion. “Die nieuwe uitstraling willen we voor onszelf zo veel en zo lang mogelijk behouden, door regelmatige schoonmaakwerkzaamheden. Bovendien eisen al onze klanten een schone opslagomgeving, omdat zij hun producten stofvrij door ons afgeleverd willen hebben aan hun klanten. We zien steeds vaker dat bestaande en nieuwe klanten daar zeer veel waarde aan hechten.”
De grootste vijand betreft stof en zwerfvuil in de vorm van verpakkingspapier, folieresten en omsnoeringsmateriaal. Ter bestrijding daarvan zet TNT een gecombineerde veeg- en schrob- en zuigmachine in van het merk RCM. Deze reinigingsmachine van het type Metro is geleverd en geleased via Atlet in Enschede. De RCM Metro behoort tot de zgn. semi-combi’s. Dat zijn van oorsprong gewone schrobzuigmachines, aangevuld met een beperkte veegfunctie. Full-combi’s van dit merk zijn ook leverbaar en vegen veel beter en krachtiger.
Dagelijkse klus
De vloerreinigingsmachine wordt dagelijks naar behoefte ingezet en magazijnmedewerker Frank de Bruijn is de vaste bediener van deze schrob-/zuigmachine. Vanwege de grote vloeroppervlakte kan de magazijnvloer volgens hem zeker niet in één dag volledig worden gereinigd; dat gaat volgens De Bruijn gefaseerd. Hij doet op parttime basis elke dag globaal een kwart van de magazijnvloer, zodat de gehele vloeroppervlakte in principe elke week een keer volledig is gereinigd. De week erop begint hij dan weer van voren af aan.
Daarnaast wordt De Bruijn ook ingezet voor alle overige voorkomende onderhoudsklussen en is hij samen met een paar andere collega’s medeverantwoordelijk voor de afvoer van onder andere kapotte pallets. De schrob/veegmachine wordt hoofdzakelijk ingezet in de gangpaden en voor de bufferplekken op ontvangst goederen en bij de expeditie.
De vloer tussen de stellingen en direct onder de vele conveyor- en rollenbanen is voor de machine onbereikbaar. Daar moet dus altijd eerst handmatig worden geveegd door de magazijnmedewerkers die in die sectie werkzaam zijn. Daar wordt door het leidinggevend personeel streng op gecontroleerd. ‘Schoonmaken kost veel tijd, schoonhouden beduidend minder’, luidt het devies.

Onderhoud en werking
Frank de Bruijn is ook verantwoordelijk voor het dagelijkse onderhoud van de machine en wordt in voorkomende gevallen, bij een defect of groot onderhoud, bijgestaan door een onderhoudsmonteur van de leverancier. De Bruijn vult zelf regelmatig de vereiste reinigingsvloeistof bij. Ook moet de machine regelmatig worden bijgeladen met een eigen 36 volt laadinrichting. Een indicator op het dashboard geeft aan wanneer.
Het dagelijkse onderhoud aan de machine zelf betreft hoofdzakelijk het reinigen van de uitschuifbare grofvuilfilter. De machine veegt aan de voorzijde eerste het grovere vuil van de vloer met een borstelrol. Dat wordt opgevangen in een grofvuilfilter. De opvang- en filtercapaciteit daarvan is echter beperkt, dus moet vooral worden voorkomen dat er groot en lang zwerfvuil wordt opgeveegd. Vooral flinke stukken rondslingerende folie en omsnoeringsmateriaal blijven in de borstels hangen. Die zijn volgens De Bruijn lastig uit de roterende borstels te verwijderen.
Gelijktijdig met het vegen vindt een natte schrobbeurt met water en een reinigingsvloeistof plaats. De machine heeft een watertank van 250 liter, waarvan circa 1% bestaat uit de voorgeschreven milieuvriendelijke reinigingsvloeistof. Aan de achterzijde van de machine vindt de afzuiging van de natte schone vloer plaats, die in korte tijd weer volledig stof- en vuilvrij is opgedroogd. Het vuile water wordt aan de achterzijde in een opvangtank verzameld, die op gezette tijden met een afvoerslang wordt geleegd op het riool.
Vegen of schrobben

Er staan drie methodes ter beschikking: machinaal vegen, schrobben of een combinatie van beide. Naar keuze kan dit met een zitmachine of een zogenoemde achterloper. Met een zitveegmachine is schoonmaken niet alleen veel leuker, maar gaat vooral veel sneller dan met de handbezem. Ter vergelijking: een kleine elektrische zitveger veegt al gauw 30 keer sneller dan een handbezem. De prestaties van een eenvoudige achterloopveger liggen vanwege het lagere looptempo wat lager.
Eerst vegen en dan schrobben, is de juiste werkmethodiek, maar zou ook twee verschillende machines inhouden. De reinigingsindustrie heeft dit probleem al jaren geleden onderkend en heeft daarvoor gecombineerde schrob-/veeg-/zuigmachines ontwikkeld die alle reinigingsprocessen in één arbeidsgang uitvoeren. De keuze voor een gecombineerde machine lijkt daarom voor de hand liggend.
Toch moeten er niet al te hoge verwachtingen worden gesteld aan zo’n gecombineerde machine, want het is een compromis. Het vegen vormt geen aparte functie, maar vindt net voor of gelijktijdig met het schrobben plaats, waarna het natte vuil wordt afgezogen. Met het opvegen van klein zwerfvuil hebben de meeste combi’s geen moeite, maar vaak wel met veel en grotere afvalresten. Als de vloer optisch goed is schoongeveegd, hebben de combi’s doorgaans geen problemen met het schrobben en dweilen.

Richtprijzen
De prijs van machinale vloerreinigingsmachines wordt vooral bepaald door de capaciteit en de gewenste reinigingsgraad. Met andere woorden: optisch schoonvegen met een veegmachine is goedkoper dan poriediep reinigen met een schrob-/dweilmachine of combi.
Zitmachines zijn op hun beurt weer duurder dan achterlopende machines. De richtprijzen voor de verschillende combi’s van RCM zijn, afhankelijk van de uitvoering: voor een semi-combi meeloop circa 7.500 euro; een semi-combi opzit 13.000 euro; de semi-combi Metro 25.000-30.000 euro en voor een full-combi 50.000 tot 60.000 euro.
Leveranciers
Er zijn veel merken en Nederlandse aanbieders van diverse vloerreinigingsmachines. Hieronder een selectie van enkele bekende merken:
• Armada, Fimap/Duster, www.armada.nl
• Atlet, RCM, www.atlet.nl
• Dibo, www.dibo.nl en www.esra.nl
• Hako, www.hako.nl
• Kärcher, www.karcher.nl en www.barloworld.nl
• Meclean, www.meclean.nl
• Nilfisk, www.nilfisk.nl
• Numatic/Twintec, www.numatic.nl
• Tennant, www.tennant.nl
• Mammoet/Dibo/Numatic, www.veeg-machines.nl