Uitgelicht

Sinds de oprichting van de joint venture in 1967, door Robert Bosch GmbH en Siemens AG, groeide BSH Hausgeräte GmbH uit, van een Duitse exporteur tot de twee-na-grootste producent van huishoudapparatuur wereldwijd. BSH produceert hypermoderne apparaten in ongeveer 43 fabrieken wereldwijd. Continue groei in omzet en het aantal werknemers bewijzen het succes van het bedrijf. Op de BSH-site in Dillingen, Duitsland, implementeerde de onderneming een nieuw intralogistiek robotsysteem van TGW Robotics, dat slechts 150 vierkante meter inneemt.  

De bedrijfsdoelstelling van BSH is sinds jaar en dag de levenskwaliteit van haar klanten verbeteren met haar productengamma. Om het kwaliteitsniveau te blijven waarborgen waren echter nieuwe, beter presterende processen nodig. Het hart van het nieuwe systeem bestaat uit twee zesassige robots die de sorteer-en handelingstaken van de base supports van de wasmachines overnemen evenals het scheiden ervan. Vervolgens nemen de robots ook het daaropvolgende laden in de containers op zich. Bij deze herstructurering van het productieproces heeft het bedrijf ook geïnvesteerd in de aanschaf van drie nieuwe spuitgietmachines. Een verbinding met deze nieuwe machines was ook een vereiste waardoor het aantal verdubbelde. Dit bood de teams een bijkomende uitdaging.

“We hadden slechts 150 vierkante meter ruimte voor het nieuwe systeem. Je kan je dus de extreem beperkte parameters inbeelden die we ontvingen voor de planning, het ontwerp en de uiteindelijke implementatie”

-Sebastian Feistl, Design Engineer bij TGW Robotics.

“Daarnaast moest ook een volledig geautomatiseerd detectie- en distributieproces voor de ‘base supports’ van de wasmachines op vier volledig onafhankelijke werkstations geïntegreerd worden.”

Robotics voor betere prestaties
Dankzij het geïmplementeerde proces voor de detectie van componenten, kunnen de bestaande ‘base supports’ tools nu gedistribueerd worden over alle nieuwe spuitgietmachines van het gekoppeld systeem, ongeacht hun versie. Hierdoor kunnen verschillende ‘base supports’ volledig automatisch en gelijktijdig geproduceerd worden, om dan gesorteerd en gestapeld worden op de transportsystemen. De processen worden visueel en gebruiksvriendelijk weergegeven op schermen.

Het transport van de ‘base supports’ en de containers, die ook automatisch geleverd worden via het systeem, werden zo geïmplementeerd op verzoek van de klant. Het hart van het systeem is de robotcel met twee zesassige robots.

Huishoudrobotten
Hoe werken deze spreekwoordelijke huishoudrobotten? “Een voorgedefinieerd gatenpatroon laat de robot toe de verschillende ‘base supports’ te detecteren. De robot kan hierdoor identieke ‘base supports’ sorteren en verzamelen in  10-delige pakketten, vertelt Feistl. De twee robotten werken samen in een erg kleine ruimte. “Natuurlijk is dit een veiligheidsgebied, uitgerust met onze bewezen veiligheidstechnologie.”

Grijpertechnologie
TGW Robotics is vooral trots op de grijpertechnologie, die eveneens werd ingezet bij BSH om optimale prestaties en precieze processen te garanderen. “Voor de behandeling van de individuele ‘base supports’ gebruikten we een multifunctionele grijper. Op die manier kan de robot de tiendelige pakketten verzamelen en tijdelijk opslaan. Elke millimeter is hier van belang – niet alleen in de behandeling van onderdelen, maar ook in het externe bereik van de robot in de kleinst mogelijke ruimte.”

BSH was in staat om grote doelen te bereiken in een kleine ruimte: de prestaties waren aanzienlijk verbeterd en de faciliteit kan nu een breder scala aan producten verwerken. “We zijn heel blij dat de TGW technologie zo goed presteert in zo’n kleine ruimte. We zijn trots zijn op het succes van onze klant en op wat we samen hebben bereikt”, zegt Feistl.

• Wenst u meer informatie? Contacteer TGW Systems bv.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven