Marktnieuws

Linde Material Handling heeft een ‘interactief waarschuwingsvest’ ontwikkeld. Dat vest moet voetgangers in magazijnen en productieomgevingen beschermen tegen bijvoorbeeld aankomen rijdende heftrucks. 

Het intelligente veiligheidsvest met een voelbare, hoorbare en op grote afstand zichtbare waarschuwingsfunctie is een verdere ontwikkeling van het Linde Safety Guard-systeem. Het heeft tot doel om botsingen tussen materieel en personeel  te vermijden.

Bekijk hier hoe het waarschuwingsvest werkt.

Elke logistiek manager is bekend met de situatie: terwijl men in gedachten verzonken langs een gangpad met stellingen loopt, wordt een vorkheftruck in de directe omgeving pas op het allerlaatste moment waargenomen. Een gevaarlijke situatie die ernstige gevolgen kan hebben. 

Geraakt, gekneld of aangereden

Onderzoek van de DGUV, de Duitse overkoepelende organisatie van ongevallenverzekeraars voor de industriële sector, bevestigt dit: 40 tot 50 procent van alle ongevallen met interne transportmiddelen in de afgelopen jaren betrof personen die geraakt, gekneld of zelfs aangereden werden.

“Vaak zijn bestuurders en voetgangers met name onvoorzichtig wanneer er relatief weinig verkeer is”, zegt Benjamin Reis, manager Safety Sales bij Linde Material Handling. 

Gevaar bij donkerte

Ook op buitenterreinen kunnen gevaarlijke situaties voorkomen. Met name wanneer het donker wordt of wanneer mensen heen en weer lopen tussen heftrucks, containers en gestapelde goederen. 

Hetzelfde geldt voor hoogbouwmagazijnen, halingangen, hoeken van gebouwen en gebieden met slecht zicht. “In dergelijke gevallen is het belangrijk dat voetgangers en vorkheftruckchauffeurs op betrouwbare wijze tijdig voor elkaar worden gewaarschuwd. Met ons interactieve waarschuwingsvest kan dat bijzonder effectief worden waargemaakt, lang voordat ze in elkaars gezichtsveld zijn”, vertelt veiligheidsexpert Reis.

Vest baseert zich op radiosignalen

Het vest is gebaseerd op het vorig jaar geïntroduceerde hulpsysteem Linde Safety Guard, dat nauwkeurig Ultra Wideband-radiosignalen (UWB) tot op een paar centimeter uitzendt, zelfs door muren en deuren. Daarmee kunnen de chauffeurs op hun voertuig zien vanuit welke richting een persoon nadert.

Tegelijkertijd kunnen de voetgangers via hun draagbare unit zien, voelen en horen dat er een truck nadert. Tot nu toe moest dit kleine mobiele apparaat op de kleding van de voetganger worden vastgeklemd.

LED-stroken

“Als je het vest aantrekt, draag je automatisch het hulpsysteem bij je”, aldus Reis. Het kledingstuk is uitgerust met LED-stroken aan de voor- en achterzijde, die continu branden op 40 procent van het vermogen, zelfs onder normale omstandigheden. 

Knipperstand bij gevaar

Als er gevaar dreigt door een naderend voertuig, schakelen de LED-stroken over naar een knipperstand en wordt hun helderheid verhoogd naar 100 procent van het nominale vermogen. “Dit is bijna niet te missen en zorgt voor een zeer nauwkeurige veiligheid”, zegt Reis.

Het dragen van het vest draagt ook bij aan het consistent naleven van processen en voorgeschreven veiligheidsmaatregelen, stelt Reis: “Als een persoon geen vest draagt, valt dat onmiddellijk bij iedereen op.”

Volgens hem helpt het vest ook om het belang van veiligheid en gezondheid op het werk in het bedrijf te benadrukken. “En ten slotte laat het management daarmee zien dat het welzijn van het personeel ze aan het hart gaat en dat de veiligheid van het personeel een hoge prioriteit heeft”, aldus de veiligheidsexpert. 

Trilling

De positie van de transmitter op het sleutelbeen zorgt ervoor dat de trilling van het vest gemakkelijk te voelen is, het geluid dicht bij het oor is en de radiosignalen niet geblokkeerd worden. 

Vocht is geen probleem

Door het vest het hele jaar door te dragen, hetzij over een winterjas of een T-shirt, bevindt de sensor zich altijd op dezelfde plek, wat de waarneming vergemakkelijkt. Vocht is ook geen probleem; dankzij de laagspanning kan het vest onder alle weersomstandigheden worden gedragen. 

De powerbank bevindt zich in een waterdichte zak en voorziet het systeem tot 16 uur van stroom. De batterij kan in een handomdraai worden vervangen; een oplader wordt meegeleverd. Het vest is leverbaar in zes maten en biedt voldoende bewegingsvrijheid met een comfortabele pasvorm.

Meer informatie: Motraclinde / Motrac Intern Transport

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven