Teamwork

Amazon-medewerkers in distributiecentra in de Verenigde Staten lijden aan ‘ernstige emotionele stress’, zo schrijft The Daily Beast. Uit onderzoek van de Amerikaanse nieuwssite blijkt dat hulpverleners de afgelopen jaren meermaals naar de magazijnen zijn geroepen omdat medewerkers zelfmoordpogingen hadden ondernomen of met dergelijke gedachten rondliepen.

Hulpverleners rukten 189 keer uit

The Daily Beast onderzocht 46 distributiecentra in de Verenigde Staten. In de periode oktober 2013 tot oktober 2018 rukten hulpverleners ten minste 189 keer uit in verband met ‘zelfmoordpogingen, zelfmoordneigingen en andere gevallen van geestelijke gezondheidszorg’ bij magazijnmedewerkers, zo valt er te lezen.

The Daily Beast baseert zich op interviews met huidige en ex-werknemers van Amazon. Daarnaast werden oproeplogboeken en politieregistraties bestudeerd. Het medium benadrukt dat het rapport niet gelezen moet worden als een ‘bewijs dat Amazon-personeel meer suicidal episodes meemaakt dan andere Amerikaanse arbeiders, in of buiten magazijnen’.

‘Colony of hell’

Jace Crouch, voormalig medewerker van Amazon, veroordeelt de arbeidsomstandigheden bij de internetwinkel. Hij zegt: “In deze geïsoleerde kolonie van de hel komt het regelmatig voor dat mensen ineenstorten.” Een andere medewerker, die anoniem wil blijven, voegt eraan toe dat het bedrijf zijn arbeiders als ‘robots’ behandelt.

Woensdag waaide het dak van een Amazon-warehouse in Texas.

Woordvoerder Amazon reageert

Een woordvoerder van Amazon doet de berichtgeving in gesprek met Business Insider af als onzin: “Het fysieke en mentale welzijn van onze medewerkers is onze topprioriteit. We zijn trots op onze inspanningen op dit gebied.” Hebben medewerkers behoefte aan zorg, dan is die 24 uur per dag gratis beschikbaar. Daar zit ook vertrouwelijke counseling bij, vertelt de zegsman.

Amazon kreeg al eerder kritiek

Het is echter niet de eerste keer dat de e-commercegigant onder vuur ligt. In 2013 concludeerde BBC Panorama dat de werkomstandigheden bij een dc in Groot-Brittannië een gevaar vormen voor de gezondheid. Eind 2017 kwam een undercoverjournalist van de Daily Mirror tot vergelijkbare conclusies en in diezelfde periode legden Amazon-medewerkers in Duitsland en Italië het werk tijdelijk neer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven