Teamwork

Aangevreten verpakkingen, uitwerpselen langs de muren en piepgeluiden tussen de pallets. Het is de nachtmerrie van iedere warehousemanager. Ongedierte kan een logistieke operatie immers flink verstoren. Maar wat kun je doen om de muizen, ratten en kakkerlakken buiten de muren van het magazijn te houden? Plaagdierbestrijder Franc Telkamp: “Het draait allemaal om monitoren, monitoren, monitoren.”

Telkamp en zijn vrouw Dayana runnen FD Plaagdierpreventie en zijn specialisten op het gebied van ongediertebestrijding en plaagdierpreventie. Heeft een (logistiek) bedrijf last van ongedierte, dan kan men de hulp inschakelen van Franc en Dayana. Maar eigenlijk zijn die bedrijven dan al te laat. Want, zo zegt Franc, de meeste winst valt te behalen aan de preventieve kant. 

“Negentig procent van ons werk bestaat uit preventie. Wij doen er alles aan om een ongedierteprobleem niet te laten ontstaan. De totale kosten zijn namelijk veel hoger wanneer we moeten ingrijpen als er al overlast is van bijvoorbeeld muizen. We moeten die beestjes dan doodmaken en er moeten dan meestal al producten worden weggegooid.”

Muizen tot in de nok

Dat laatste komt toch regelmatig, geeft Franc Telkamp toe. Hij werd onlangs nog ingeschakeld door een logistiek dienstverlener die de distributie regelt van onder andere levensmiddelen voor verschillende retailkanalen, supermarkten uitgezonderd. “De muizen in dat twaalf meter hoge distributiecentrum hadden zich zelfs op de bovenste pallets verschanst. Je moet er rekening mee houden dat ze niet alleen over de vloer lopen, maar echt óveral kunnen komen.”

Trek snel aan de bel

Preventie blijft het toverwoord. Maar bedrijven en logistiek managers moeten zich dan wel voldoende bewust zijn van de risico’s. Ongedierte kan namelijk niet alleen tot (financiële) schade, maar ook tot ziekteverzuim en reputatieverlies leiden. Telkamp zou daarom graag een hoger bewustzijn zien in de logistiek : “Zie ongediertebestrijding niet als een kostenpost, maar als dienstverlening naar uw klanten. Zij vertrouwen hun producten aan jullie toe. Zorg dan ook dat deze producten ‘schoon en veilig’ worden opgeslagen en worden afgeleverd. Veel bedrijven en logistiek managers komen echter pas in actie als het volledig uit de klauwen is gelopen.”

Wanneer loop je relatief meer kans op muizen in het warehouse?

“Een warehouse waarin enkel spijkers worden opgeslagen, dat is geen probleem. Zelfs niet wanneer er 3000 muizen lopen. Maar als je de koekjes van een grote bakkerij op honderden pallets moet opslaan en die naar de filialen van een supermarkt moet distribueren, dan kunnen een paar muizen wel degelijk grote problemen veroorzaken. Zien magazijnmedewerkers een muis lopen, dan wordt dat nog te vaak gebagatelliseerd. ‘Ach, het is maar een muisje’. Maar als een mannetje en vrouwtje zich ergens nestelen en wat te eten en drinken hebben, dan kun je zo in een jaar tijd honderden muizen hebben. Ze vermenigvuldigen zich razendsnel.”

Moet een operatie worden stilgelegd op het moment dat er muizen zijn?

“Voor een paar muizen hoeft een magazijn niet te worden platgelegd. Maar het kán wel. Veel warehouses zijn tegenwoordig echte hightechmagazijnen met veel automatisering en computergestuurde apparatuur. Muizen schuilen het liefst op plekken waar mensen niet komen, bijvoorbeeld in kabelgoten en elektro- en schakelkasten. Een muis kan kortsluiting of storingen in het elektronicasysteem veroorzaken door aan kabeltjes te knagen. Dan kun je echt stilvallen. Zo’n dc kan zomaar vier uur niet functioneren. Reken die kosten maar uit… Daarom is plaagdierpreventie zo cruciaal. Voorkom dat er problemen met ongedierte kunnen ontstaan!”

Van alle ongedierte zijn muizen de grootste plaag in warehouses?

“Dat klopt, al heb ik ook al een keer meegemaakt dat een logistiek bedrijf een rat binnen had lopen. En sommige dc’s hebben last van vliegende insecten: wespen, vliegen, motten. Als je bijvoorbeeld werkt met bakkerijgrondstoffen of cacao, dan kunnen daar meel- en cacaomotten op afkomen. In veel dc’s staat werkelijk van alles binnen: van kleding tot meel en van elektronica tot chocolade. Je kunt dan van zowel muizen als motten last krijgen. Zelfs van kleermotten als je kleding te lang in een magazijn laat staan.”

Hang niet de plaagdierheld uit

Het is niet verstandig om zelf de plaagdierheld uit te willen hangen, benadrukt Telkamp. Vaak gaat dat namelijk mis en bovendien gaat het niet om het éénmalig bestrijden van ongedierte, maar om het vinden van een structurele oplossing. FD Plaagdierpreventie maakt in overleg met bedrijven een ‘plaagdierbeheersplan’ waarin wordt opgeschreven wat voor artikelen worden opgeslagen, met welke certificering rekening moet worden gehouden en wat de ‘risicoverhogende factoren’ zijn.

“Die factoren kunnen inhouden dat een dc dicht bij water staat, in de buurt van een vuilstort of juist in een bosrijke omgeving. We kijken naar de opgeslagen producten in relatie tot de plaagdierrisico’s. We beoordelen de risico’s op de drempelwaardes waaraan het plan moet voldoen. Die zaken brengen we allemaal in kaart.”

Vervolgens wordt afgesproken hoe vaak FD Plaagdierpreventie op inspectiebezoek komt. Dat kan bijvoorbeeld één keer in de maand zijn, zegt Telkamp: “We komen dan iedere vier weken langs en gaan als een detective door het hele magazijn heen. Sommige bedrijven denken: als we een muizenval neerzetten en er gebeurt een tijd niets, dan is het probleem opgelost. Nou, dan gaan mijn nekharen overeind staan! Want het kan één of twee keer goed gaan, maar wat als het een derde keer misgaat? Je hebt vakkennis nodig en de discipline om er constant scherp op te blijven.” 

Zwarte ratten

Telkamp volgde de opleiding Boomteelt, Aanleg en Onderhoud van tuinen en groenvoorziening en werkte jarenlang in de hovenierssector, ook als ongediertebestrijder. “Ik kreeg veel te maken met rupsen en ander ongedierte, ook met muizen en zelfs zwarte ratten. Ik raakte erdoor getriggerd, ben veel gaan lezen en een cursus gaan volgen.” Samen met zijn vrouw richtte Franc in 2012 FD Plaagdierpreventie op. Dayana werkte destijds op de afdeling Research & Development bij het van oorsprong Amerikaanse bedrijf Mars in Veghel. Toen FD Plaagdierpreventie steeds groter werd, zegde ze haar baan in de chocoladerepenfabriek op. “We begonnen met z’n tweeën. Nu hebben we zes man personeel. En we zoeken nog meer mensen.”

Hoe zit het met ongedierte bij jullie thuis? Dat is natuurlijk tiptop in orde…

Telkamp (lachend): “Dat zit op dit moment wel snor! We hebben wel eens drie, vier maanden last gehad van motten, maar dat hadden we gauw opgelost. Maar wat als je last hebt van motten in een warehouse van 30.000 vierkante meter? Waar begin je dan? Het draait uiteindelijk allemaal om monitoren, monitoren, monitoren. Dan weet je waar ze het meest zitten, weet je wat de oorzaak is en kun je concrete maatregelen treffen. Valt er bouwtechnisch iets te verbeteren? Bijvoorbeeld door muren knaagdierproof te maken of naden en kieren te dichten. Zijn er hygiënische problemen, moet er anders of beter worden schoongemaakt? Wij kijken echt overal naar. En als allerlaatste moet je misschien chemisch iets doen. Als we chemisch iets moeten doen, dan ben je de sjaak. Want chemische bestrijding is echt het allerlaatste redmiddel.”

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven