Spotlight

“Fabrikanten stapelen hun producten van verschillende groottes vaak in elkaar, net als de Russische matroesjka-poppen. Begin dan maar eens efficient op te slaan in je magazijn”, zegt Stefan Maurer, oprichter van online shop Kofferprofi.de. Door een flinke groei werd hun geleasede opslagplaats te klein en de leveringenstroom inefficiënt. Alle artikelen op voorraad houden en op tijd leveren kwam in het geding. Een nieuwe aanpak in hun logistieke centrum was onvermijdelijk. BITO realiseerde een compact opslagsysteem met drie verdiepingen.

Het assortiment van Kofferprofi.de omvat meer dan 100.000 producten van bijna 90 fabrikanten. Gedurende de dag, verlaten gemiddeld ongeveer 1.000 bestellingen het magazijn. “Klanten waarderen het gemak van internet, maar bovenal ons uitgebreide aanbod en onze betrouwbaarheid. Een bestelling sturen we dezelfde dag nog, verspreid over Europa,” benadrukt Maurer.

Werkwijze BITO-opslagsysteem 
“We hebben een opslagsysteem met drie verdiepingen geïnstalleerd. Met deze oplossing kon er een zeer goede efficiëntie worden gerealiseerd “, legt een BITO-expert uit. Bovendien wist BITO een ​​duur sprinklersysteem te vermijden en toch te voldoen aan de brandveiligheid.

Op handpallettrucks vervoeren de medewerkers de pallets naar een tussenliggend oppakstation, dat zich direct naast het schapsysteem bevindt. De pakketten worden gescand en het magazijnbeheersysteem wijst hun positie op het schap toe. Stuk voor stuk duwen de medewerkers de gepalletiseerde dozen in een goederenlift met een handpallettruck, die hen naar het bijbehorende vloerniveau brengt. Daar ontvangt een collega deze. Diegene is uitgerust met een tablet die de juiste opslaglocatie en de snelste route aangeeft. De medewerker plaatst de dozen van de goederenlift op een mobiel pakstation en rijdt deze naar de juiste compartimenten.

De tablet laat de orderverzamelaar precies zien waar ze het product van de bestelling het snelst kunnen vinden. “Een orderverzamelaar bevindt zich altijd op één verdieping, zelfs als de goederen op verschillende niveaus staan voor een bestelling”, legt Maurer uit. Om ze bij elkaar te brengen, hoeven goederen alleen maar naar beneden te gaan.

Een medewerker rijdt met goederen naar een spiraalgoot, die is verbonden met meerdere verdiepingen. Hij zet de dozen af en ze glijden stil en gelijkmatig naar beneden. “Een groot voordeel van deze parachute is dat we niet afhankelijk zijn van elektrisch aangedreven componenten”, zegt Maurer. “Bij een stroomstoring zijn we dus veilig voor stilstandstijden.” De glijgoot is rechtstreeks verbonden met een rollenbaan, die de dozen naar de pickingstations transporteert. Orderverzamelaars nemen de producten en verpakken ze in BITO-containers. Deze krijgen een identificatienummer en komen dan op pallets. Met handpallettrucks worden ze naar de koerier gebracht.

Intralogistiek centrum
“Nadat het gebouw stond, ging alles snel en soepel.” En omdat Kofferprofi nu veel meer ruimte heeft, kan het bedrijf haar portfolio uitbreiden met ongeveer 6.000 producten. Momenteel wordt het magazijn voor 80 procent gebruikt. “Op deze manier kunnen we onze ambitieuze doelen nastreven”, aldus Maurer. “We willen jaarlijks met 15 procent groeien”.

• Wilt u dit ook? Tijd voor een gesprek met BITO.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven