Ga naar hoofdinhoud

Zone picking: zo ontwerp je het optimale systeem


Zonepicking is dankzij de korte loopafstanden en hoge productiviteit een populair orderpickconcept voor kleingoed. Maar als het aantal zones te groot is en de werklast niet evenredig verdeeld wordt, ontstaat al snel congestie op de rollenbaan. Een team van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Technische Universiteit Eindhoven heeft in 2020 een prestigieuze prijs gewonnen met onderzoek naar het optimale ontwerp van zonepicksystemen. Hoogleraar René de Koster van de Erasmus Universiteit deelt zijn inzichten.

Voor zonepicking wordt het orderpickgebied verdeeld in verschillende zones met in elke zone een andere orderpicker. De bakken of dozen waarin de orders worden verzameld, gaan van zone naar zone en worden telkens doorgegeven aan een collega. Omdat elke orderpicker in zijn eigen zone blijft en dus niet langer het hele magazijn hoeft te bestrijken, blijft de loopafstand beperkt en stijgt het aantal picks per persoon per uur.

Snelweg met af- en opritten

In de praktijk wordt zonepicking vaak toegepast in combinatie met een rollenbaan die een grote lus langs alle zones beschrijft (zie onderstaande afbeelding). Deze rollenbaan fungeert in feite als een snelweg met af- en opritten bij alle zones. De rollenbaan transporteert de bakken of dozen naar de juiste zones. Daar komen ze in een buffer, waar de ze op hun beurt blijven wachten. Is een orderpicker klaar met een order? Dan duwt hij de bak of doos weer op de hoofdbaan richting de volgende zone.

Premium artikel

Je wilt een   Premium   artikel lezen.

  • Log in als abonnee
  • Abonneer om direct onbeperkt   Premium   artikelen te lezen

Onbeperkt   Premium   artikelen lezen voor €3,62 per maand

Bekijk de aanbieding

– Onbeperkt   Premium   artikelen lezen op warehousetotaal.nl

– Alle edities van Warehouse Totaal digitaal lezen voor € 12,12 per maand

Bekijk de aanbieding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven