Ga naar hoofdinhoud

Undercover-journalist onthult bizarre omstandigheden in dc Amazon


In een distributiecentrum van Amazon nabij Tokyo heerst een mensonterende werkdruk en zijn de werkomstandigheden vaak onveilig en ongezond. Dat blijkt uit een boek van een Japanse onderzoeksjournalist die undercover ging in het dc in Odawara, een plaats die 80 kilometer ten westen van de Japanse hoofdstad ligt.

Yokota Masuo besloot in 2017 om undercover te gaan in het warehouse van Amazon. Eerder had hij dat al gedaan in 2004. De verslaggever heeft zijn bevindingen gebundeld in het boek ‘Een Undercover Verslag over het Keizerrijk Amazon’

Masuo heeft niet alleen zijn eigen ervaringen opgeschreven, maar heeft ook interviews gehouden met talloze magazijnmedewerkers, magazijnchefs, tijdelijke krachten en mensen die werken bij onderaannemers, zoals bij transport- en andere logistieke bedrijven.

DC voor 30 miljoen inwoners

Amazon is een grote speler in Japan; twintig procent van alle online aankopen in het land wordt via Amazon afgewikkeld. Het dc in Odawara, dat 60.000 vierkante meter groot is en waarin circa 1.000 mensen werken, ging in 2014 open. Het dc belevert klanten uit het district Tokyo en bedient daarmee een markt van meer dan 30 miljoen inwoners. 

Aanleiding was overleden magazijnmedewerkster

De aanleiding voor het schrijven van het boek, was de dood van de 59-jarige vrouw Uchida Rika (een fictieve naam) die als orderpicker bij Amazon werkte. Ze raakte tijdens haar werk bewusteloos en overleed uiteindelijk aan de gevolgen van een aneurysma, een verwijding of uitstulping van een bloedvat. Door zo’n verwijding kan een bloedvat scheuren.

In de Verenigde Staten en Duitsland gaat Amazon-personeel steeds vaker op de barricaden staan. Ze eisen betere arbeidsomstandigheden en meer zekerheid.

45 uur per week; maandloon van 1.359 euro

Toen Masuo zelf als orderpicker bij Amazon werkte, overleed ook een directe collega aan een vergelijkbare aandoening. Deze persoon krijgt in het boek de gefingeerde naam ‘Kitajima Masato’. Hij werkte samen met zijn vrouw bij Amazon, maar niet in vaste dienst. Ze werden ingehuurd via een uitzendbureau, werkten vijf dagen per week van 9 tot 6 en verrichten steevast staand werk. Ze verdienden bij elkaar 2.718 euro per maand.

Pauzes zijn bijzonderheid

Tijdens een shift van zesenhalf uur moest journalist Masuo wel 20 kilometer lopen, schatte hij in. Pauzes zijn in het dc een bijzonderheid; tijd om een boterham te eten is er/krijg je nauwelijks. Een medewerker vertelde dat hij in een maand tijd tien kilo was afgevallen.

Kitajima overlijdt aan gescheurde aorta

Op een dag viel Kitajima Masato flauw. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht en overleed. De officiële verklaring luidde dat Kitajima was overleden aan de gevolgen van een aortadissectie, een scheur in de binnenwand van de aorta. Een zeldzame hartaandoening voor iemand van Kitajima’s leeftijd. 

De door Yokota Masuo opgetekende verhalen staan niet op zichzelf. De afgelopen jaren zijn er verschillende publicaties geweest over de mensonterende omstandigheden in het dc van Amazon in Odawara. De laatste vijf jaar zijn er ten minste vijf doden gevallen als gevolg van de arbeidsomstandigheden in het dc. Velen dachten of denken ook aan zelfmoord.

Dit was in mei groot nieuws: Amazon kan magazijnmedewerkers in de Amerikaanse staat Maryland via de computer laten ontslaan.

Uitzendbureau regelt personeelsbeleid

Masuo is in zijn boek logischerwijs kritisch over Amazon: “Amazon heeft het personeelsbeleid uitbesteed aan uitzendbureau World Intec en andere onderaannemers. Ze zijn niet direct betrokken bij het toezicht op tijdelijke arbeidskrachten. In zo’n omgeving is het onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de werkomstandigheden van de werknemers.”

Over de dood van Kitajima Masato heeft webgigant Amazon nauwelijks iets gecommuniceerd. 

Weduwe neemt ontslag, maar keert toch terug bij Amazon

Kyoko Masato nam na het overlijden van haar man ontslag en ging parttime als caissière werken. Op haar spaarrekening stond slechts 362 euro. Ze kon er de begrafenis en de maandelijkse huur niet van betalen en verloor niet veel later ook haar baan in de supermarkt. 

Masato keerde terug in het dc van Amazon. “Er zijn hier weinig geschikte banen”, vertelt ze in het boek. “Amazon wilde mij wel helpen en beloofde dat ik zou worden uitbetaald op basis van het aantal gewerkte uren per dag. Ik kan niet ontkennen dat ik aan de dood van mijn man negatieve gevoelens jegens Amazon heb overgehouden, maar toch heb ik het baantje geaccepteerd, simpelweg omdat ik in mijn levensonderhoud moet voorzien.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven