Magazijnautomatisering

Dit zijn de woorden van Herbert ten Have die gisteren sprak op het E-commerce Live event. Bedrijven die verwachten dat robots binnenkort al het werk uit handen gaan nemen en pakketjes gaan inpakken moeten nog even geduld hebben volgens Fizyr, robotica-ontwikkelaar, gelieerd aan de Delftse Technische Universiteit (TU).

Vorig jaar heette de TU spinoff nog ‘Delft Robotics’, maar nu gaat het door onder de naam ‘Fizyr’. Het bedrijf is ontwikkelaar van industriële robotica-integraties en geavanceerde deep learning-software. Met dat laatste maakt het bedrijf grote stappen, bleek uit enkele video’s die het bedrijf toonde. Met het 3D machine-vision-systeem zijn objecten als pakketjes goed te herkennen voor robotarmen. Op de afgelopen elektronicabeurs CES in Las Vegas konden bezoekers willekeurig object onder een camera leggen, waarna het systeem de ideale oppiklocatie voor het object bepaalde. Het Fizyr-team heeft zijn robot bij Active Ants gekoppeld aan het interne ERP systeem. Daarmee verwacht het bedrijf dat ‘een significant deel’ van de orders kan worden overgenomen.

Hoe werkt het?
Fizyr leert robots aan de hand van foto’s hoe een object het best op te pakken is, zonder te laten vallen. Via vacuümtechnologie kunnen veel pakketjes worden gepakt en verplaatst. De systemen van Fizyr kunnen complexe details herkennen, zoals de hoeken van ongevouwen dekens. Tellen? Ook geen probleem. Feilloos kunnen het aantal bloemen en knoppen van orchideeën geteld worden. Hiermee zijn de beste exemplaren voor de verkoop te selecteren.

Bij een grote verscheidenheid van artikelen, zoals in de e-commerce, wordt de verwerking van robots  al gauw complex.  Het optillen van reeds verpakte artikelen is daarom nog steeds niet zonder risico met robotarmen. Kleine doosjes kunnen snel worden verplaatst, maar bij grotere exemplaren kan de inhoud verschuiven. Dat maakt volgens Fizyr dat de robot de mens bij orderpicking nog voorlopig nog niet volledig kan vervangen.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven