Vorige week was daar nog de primeur van de eerste reachtruck met geïntegreerde lithium-ion accu. Ook Linde Material Handling is van mening dat intralogistieke spelers niet meer om de voordelen van li-ion-techniek heen kunnen. Om die reden heeft de fabrikant nu ruim 30 modellen uitgebreid met lion-varianten.
Sneller (tussentijds) laden, een langere levensduur, geen batterijwissels, hoge prestaties door een hoge energiedichtheid en een constant vermogen met onderhoudsvrije li-ion batterijen. Door de vele voordelen heeft Linde haar productspectrum van li-ion-modellen uitgebreid met stapelaars en double stackers met een hefvermogen van 1.2 tot 1.6 ton. Deze zijn verkrijgbaar in een meeloopversie en als model met een opklapbaar (AP) of vast bestuurdersplatform (SP). Daarnaast zijn er orderpickers met een hefvermogen van 2.5 ton en reachtrucks met een hefvermogen van 1.0 tot 2.5 ton verkrijgbaar. In combinatie met de modellen die al beschikbaar waren, zoals laagheffende pallettrucks en trekkers, zijn nu alle centrale activiteiten in het magazijn uit te voeren met li-ion-apparaten: van de laadperrons voor vrachtwagens tot het opslaan en ophalen van goederen in het magazijn, en van het orderpicken tot het aanleveren van goederen voor verzending.
Daarmee hebben we een doorslaggevende stap gezet op weg naar een compleet assortiment met deze batterijtechniek”, vertelt productmanager Christoph Englert. “We krijgen veel positieve reacties van klanten die de trucks lang achter elkaar gebruiken. Ze zijn vooral tevreden over het feit dat de spanning constant blijft totdat de batterij helemaal leeg is. Want dat betekent uiteindelijk betere prestaties, tegen lagere kosten.”
Batterijcapaciteit
Voor de stapelaars, double stackers en orderpickers zijn er vier batterijcapaciteiten van 1.8 kWh tot 9.0 kWh beschikbaar, afhankelijk van de draaglast. Bij de reachtrucks, die een spanning hebben van 48 volt, zijn er batterijen met een capaciteit tot 39.2 kWh. De batterijen zijn te combineren met laders voor diverse capaciteiten. Het aanbod hangt hierbij af van de vraag hoe vaak en hoe lang er (tussentijds) kan worden geladen. In het optimale geval wordt de li-ion batterij binnen 70 minuten volledig opgeladen.