crossdocking een logistieke procedure waarbij producten rechtstreeks door een leverancier of een productielocatie bij een klant worden afgeleverd. Dit proces wordt bereikt door het direct verwerken en omzetten van inkomende leveringen in uitgaande zendingen, een distributiecentrum fungeert uiteindelijk eerder als sorteercentrum en niet als magazijn.
Die snelle doorvoer in de keten, er is immers geen volledige inbound, opslag, outbound proces nodig, zoals bij reguliere warehousing activiteiten, maakt het mogelijk dat producten sneller de eindklant te bedienen en voorraad dichter bij de eindklant te positioneren. Ook reduceert de oplossing tijd/arbeid en dus kosten.
Continue crossdocking
De eerste en meest eenvoudige toepassing is de continue crossdocking, waarbij producten en materialen continu via een centrale locatie direct van inkomende naar uitgaande zendingen worden verplaatst. Dit proces, ook wel opportunistische crossdocking genoemd, zorgt voor een snelle uitvoering van klantorders en verloopt grotendeels ononderbroken, afgezien van de incidentele wachttijden die optreden wanneer vrachtwagens op verschillende tijdstippen arriveren.

consolidatieprocedures
Een andere methode is het consolidatieproces, waarbij meerdere kleinere producten of ladingen worden gecombineerd tot één grotere lading in de crossdocking-installatie. Bepaalde artikelen die in het minimale magazijn van de site zijn opgeslagen, kunnen ook worden gecombineerd met de meegeleverde goederen om volledige vrachtwagenladingen te vormen voor transport en om grote voordelen te behalen. Dit geldt ook voor retailers die de producten van verschillende leveranciers samenstellen voordat ze bij de klanten worden afgeleverd voor een verzending.
deconsolidatie
De laatste procedure is de deconsolidatie, waarbij een grote lading in meerdere kleinere wordt verdeeld om het transport te vergemakkelijken. Dit wordt meestal gebruikt in de detailhandel en bij directe leveringen aan de consument, waar de binnenkomende producten door meerdere leveranciers op vertrekkende vrachtwagens worden gesorteerd.
Voordelen van crossdocking
Door de behoefte aan opslagruimte te verminderen, kan crossdocking niet alleen de opslagkosten op de lange termijn verlagen, maar ook de kosten van apparatuur en benodigdheden verlagen en zo ook de ecologische voetafdruk verkleinen.
Door het wegvallen van de langetermijnvoorraad en de vermindering van goederenbewegingen binnen de fabriek, wat gepaard gaat met crossdocking, worden de personeelskosten voor het magazijnbeheer en de materiaalomzet aanzienlijk verminderd. De resulterende besparingen kunnen worden doorgegeven aan klanten of in andere procesverbeteringsprojecten worden gestopt.
Nadelen crossdocking
Ieder voordeel heeft een nadeel. Zo ook crosdocking.
Tijd en planning
De voorbereiding kan erg tijdrovend zijn; het moet zorgvuldig worden gepland en uitgevoerd om het succes ervan te verzekeren. Anders kunt u met planningsconflicten te maken krijgen en ongelukken krijgen omdat u niet over de juiste systemen beschikt voor magazijnbeheer. Idealiter zouden zendingen tijdens het crossdocking-proces niet langer dan 24 uur in het crossdocking-magazijn of de distributiefaciliteit moeten doorbrengen.

Investering
Het opzetten van een crossdocking-operatie vergt een behoorlijk forse investering; u hebt dockterminals en een omvangrijke vloot van vrachtwagens en andere transportvoertuigen nodig om de crossdocking-operatie af te handelen. U hebt ook ruimte nodig om uw voertuigen te parkeren wanneer ze niet rijden. Of het huidige warehouse moet omgebouwd en aangepast worden.
Digitalisering/software
Crossdocking is een zeer nauwkeurige operatie en vereist snelle, efficiënte werknemers, soepele en naadloze workflows en geavanceerde technologie om succesvol te zijn. Het kan nodig zijn om een EDI of elektronische gegevensuitwisseling te hebben voor het stroomlijnen van het aankoopproces en software voor supply chain management om uw producten efficiënt te volgen, van leveranciers tot uw docks tot aan uw klanten.