Zoveel CO2-uitstoot kost dat pakketje thuis laten bezorgen; BigMile en Thuiswinkel slaan handen ineen • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Zoveel CO2-uitstoot kost dat pakketje thuis laten bezorgen; BigMile en Thuiswinkel slaan handen ineen


Thuiswinkel.org en softwareleverancier BigMile slaan de handen ineen voor de CO2-berekeningen van bezorging van pakketten aan consumenten.

Duurzame last mile keuze. Er is nog een hoop terrein te winnen, bleek uit onderzoek eerder dit jaar. Een nieuwe samenwerking tussen BigMile en Thuiswinkel kan daarbij helpen.

Sinds 2019 kunnen online retailers al gebruik maken van de rekentool Bewust Bezorgd om consumenten inzicht te geven in de emissies die gepaard gaan met het afleveren van hun bestellingen.

Daarnaast kunnen webwinkels, door het gebruik van Bewust Bezorgd, de consument in staat stellen te kiezen voor de meest duurzame bezorgoptie. Thuiswinkel.org ontwikkelde dit rekenmodel in samenwerking met webwinkels, vervoerders, Topsector Logistiek en TNO.

Eenduidige rapportage uitstoot

“Dankzij de samenwerking kan nu op een eenvoudige manier worden gewerkt met recentere en accuratere data. Zo kan de gehele retailsector zijn uitstoot op dezelfde manier rapporteren, reduceren en compenseren”, zegt Marlene ten Ham, directeur van Thuiswinkel.org.

Bewust Bezorgd geeft informatie over de CO₂-uitstoot van het versturen van pakketten in de last-mile: vanaf het warehouse van de webwinkel tot aan het thuisadres van de klant of het gekozen afhaalpunt. Tot voor kort moesten de onderliggende emissiedata van vervoerders steeds manueel geüpdatet worden om een actueel en correct beeld te hebben van de CO₂-impact. Dankzij de koppeling van Bewust Bezorgd met BigMile is dit proces nu geautomatiseerd.

Dit betekent dat de consument altijd in staat gesteld kan worden om de meest duurzame afleveroptie te kiezen.

“Het geven van inzicht op basis van actuele data van vervoerders, is waar Bewust Bezorgd en BigMile elkaar perfect aanvullen”, licht Jack Pool, directeur van BigMile, toe. “Wij kunnen de werkelijke uitstoot van retailers en transporteurs berekenen conform diverse goedgekeurde methoden en Bewust Bezorgd voeden met deze informatie in het juiste formaat, zodat retailers op uniforme en onafhankelijke manier rapporteren.” Ten Ham vult aan: “Dit betekent dat de consument altijd in staat gesteld kan worden om de meest duurzame afleveroptie te kiezen, ongeacht de vervoerder waar de retailer mee werkt.”

CO2-uitstoot per aflevermethode

Omdat de uitstoot per aflevermethode (volgende dag levering, avondlevering of levering bij een afhaalpunt) kan verschillen, biedt Bewust Bezorgd dankzij deze samenwerking retailers de mogelijkheid om de benodigde CO2-uitstoot per aflevermethode te berekenen. Op dit moment voeren BigMile en Thuiswinkel.org enkele pilots uit met omnichannel retailers, om ook levering vanuit winkels mee te kunnen nemen in het model.

Ultieme doel

Het uiteindelijke doel van Bewust Bezorgd is om transparant te zijn over de uitstoot, op een eerlijke en uniforme manier te meten én de consument in staat te stellen om te kiezen voor duurzame(re) bezorging. “Dankzij deze mooie samenwerking met BigMile is een cruciale stap gezet in de verduurzaming van de e-commercelogistiek”, aldus Marlene ten Ham.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven