XPO Logistics automatiseert met Maas IL • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

XPO Logistics automatiseert met Maas IL

Pick- en pack stations van Maas IL

Logistiek dienstverlener XPO Logistics heeft in Venray een nieuw pick- en packsysteem van MAAS IL (Internal Logistix) geïmplementeerd.

Het systeem telt onder meer acht pickstations die in lijn zijn geplaatst en functioneren op basis van pick-to-light (PTL). Voor januari 2016 moet een tweede, soortgelijk systeem draaien. Het nieuwe pick- en packsysteem is bestemd voor de operatie voor Unitymedia, het dochterbedrijf van Liberty Global dat internet, telefonie en tv aanbiedt in een groot deel van Duitsland. Met het systeem worden de pakketten met modems, decoders, afstandsbedieningen, kabels, adapters en documentatie voor klanten van Unitymedia samengesteld. Het systeem stelt de logistiek dienstverlener in staat 6.000 pakketten per dag samen te stellen en te verzenden.

Pick- en packstations
Het hart van het pick- en packsysteem, geleverd door Maas IL, bestaat uit een conveyor die verzenddozen langs acht pickstations transporteert. Elk pickstation bestaat uit een doorrolstelling met twaalf picklocaties die elk zijn voorzien van een pick-to-light-display. Op het moment dat een verzenddoos het pickstation passeert, geven de displays aan welke artikelen de operator moet picken en in de verzenddoos plaatsen. Omdat een aantal artikelen is voorzien van een uniek serienummer, zijn de eerste vier pickstations voorzien van een stationaire barcodescanners waarmee de operator de serienummers kan scannen en aan de order koppelen.

Werking
Aan het begin van de conveyors staat een automatische dozenvouwmachine die elke vijf seconden een lege doos produceert die door barcodescanning aan een order wordt gekoppeld. Nadat de dozen de acht pickstations zijn gepasseerd, worden ze automatisch verdeeld over twee verpakkingslijnen. Bij elke verpakkingslijn staat een operator die de dozen handmatig opvult en door een automatische dozensluitmachine duwt. Aan het eind van de lijn staat een labelapplicator die volledig automatisch de verzendlabels aanbrengt, waarna de dozen afhankelijk van de vervoerder naar twee bestemmingen worden uitgesorteerd.

Aansturing
Het systeem wordt aangestuurd door Maas Flow Control dat is geïntegreerd met het warehouse management systeem van SAP. Dit besturingssysteem stuurt niet alleen de PLC’s en pick-to-light-displays aan, maar ook de lampenkolom op elk pickstation. Deze lampenkolom bevat onder meer een blauwe lamp, die knippert als een pickstation moet worden bemand en continu brandt als een operator is ingelogd. De oranje lamp gaat branden als het systeem volloopt en de band stilstaat.

Ziggo
De aanleiding voor de investering in het nieuwe systeem is de overname van Ziggo door Liberty Global. De consequentie daarvan is een extra operatie die geïntegreerd moet worden in het Europees distributiecentrum (EDC) van Liberty Global in Venray. Omdat het EDC bijna vol staat, was het volgens Bart Bruekers, senior operations manager van XPO vrijwel onmogelijk om hiervoor een conventioneel orderverzamel- en verpakkingsproces in te richten. Een speciaal samengesteld team is daarom op zoek gegaan naar een oplossing die niet alleen minder ruimte in beslag neemt, maar ook een stuk efficiënter is. Die oplossing moet volgens Bruekers immers wel worden terugverdiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven