WT LIVE WRAP-UP: de highlights en foto’s van ons online event • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

WT LIVE WRAP-UP: de highlights en foto’s van ons online event


De opslag van het coronavaccin, het nieuwe dc van Jumbo, het gevaar van cybercriminaliteit in de logistiek, opkrabbelen na een magazijnbrand en logistieke lessen uit crisisgebied. Zomaar enkele thema’s tijdens het allereerste online event van Warehouse Totaal op 4 maart: ‘Warehousing in een nieuwe tijd’. 

Voor het event hadden 472 personen zich aangemeld. Tijdens het event waren 327 mensen live aanwezig. Voor wie het event gemist heeft: de sessies kunnen teruggekeken worden via deze link

Karel de Jong (Jumbo): “Of we een netwerk aan Jumbo-hubs krijgen in Nederland? Ja, dat denk ik zeker!”

Automatisering is overal 

Naast sessies over thema’s als veiligheid, duurzaamheid, automatisering & robotisering sprak Martijn Reintjes, hoofdredacteur van Warehouse Totaal, in de studio met onder anderen Karel de Jong, supply chain director bij Jumbo. Om de recordvolumes bij te kunnen benen, opende Jumbo onlangs een nieuw en hoog geautomatiseerd dc in Nieuwegein dat 670 winkels moet beleveren. En daar blijft het niet bij, beloofde De Jong tijdens WT LIVE.

Een van de manieren om een logistieke operatie te automatiseren, vertelde logistiek adviseur Erik de Vries, is het implementeren van AutoStore-oplossingen. Maar vervolgens is het van belang dat de werkvloer goed met die automatisering kan omgaan. Een van de tips van De Vries, Managing Director van Bricklog: “Maak haast wanneer je tijd hebt.” En: “Mensen die opeens te maken krijgen met een volledig geautomatiseerd warehouse, zijn niet goed gewend dat hun werkzaamheden ondergeschikt zijn aan de processen van de automatisering.”

Henri Grolleman (Hogeschool Windesheim) deelde de ins en outs over het project ‘Sharehouse’.

Automatisering stond ook in diverse andere sessies centraal, zoals bij Henri Grolleman van Hogeschool Windesheim. Hij vertelde de ins en outs over zijn onderzoeksproject ‘Sharehouse’, verklapte waar de logistiek specialist – van orderpicker tot manager – in de toekomst aan moet voldoen en welke technologieën op het magazijn gaan afkomen in de komende jaren: “Dat zijn digitalisering, handenvrij orderpicken, AGV’s, robots & cobots, conveyors en drones voor cyclecounting.”

Maurits Nederend, productadviseur van Vanas, deelde de voordelen van kortere looptijden in het magazijn: “Looptijden bedragen circa 50 procent van het pickproces. Bespaar je 10 procent op de loopafstand, dan betekent dat een toename van 4 á 5 procent in efficiency. Leg producten volgens ABC op de juiste plaats in het magazijn en blijft dit regelmatig evalueren. Maak ook uw routing efficiënter, streef naar compactere opslag en zorg voor een goede verbinding tussen alle zones middels rollenbanen en het WMS.” Arnoud Koopmans van Packaging By Quadient legde uit hoe je 1.100 online bestellingen in slechts 1 uur kan verpakken met intelligente verpakkingssystemen: “Laten we zeggen dat de snelle manuele verpakker zo’n 40 dozen per uur kan produceren. Onze systemen zijn dus al gauw 25 keer sneller.” Tijdens zijn sessie liet Koopmans ook een demo zien van zo’n systeem.

Tijdens zijn presentatie gaf Arnoud Koopmans van Packacing By Quadient een demonstratie van de CVP Everest.

Veiligheid is ‘hot’

Veel aandacht was er voor het thema veiligheid. Volgens Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, doe je het als logistieke organisatie goed wanneer je voldoet aan de vier pijlers: de machine moet veilig zijn, de werknemer moet goed opgeleid zijn, de werkomgeving moet veilig zijn en de bedrijfscultuur moet veilig gedrag bevorderen. Ook levert investeren in veiligheid rendement op, aldus Hommes: “Je stilstand gaat omlaag, de kosten nemen af, het ziekteverzuim loopt naar beneden en daardoor gaat de productie omhoog.” Roy Sleutjes, service-adviseur van Motrac, gaf tips over hoe te zorgen voor optimale veiligheid in het magazijn. Een greep uit zijn adviezen: draag veiligheidshesjes, maak duidelijke afspraken en oogcontact op de werkvloer, zorg voor voetgangerspaden, check schades met een expert, let op de verlichting en profiteer van de voordelen van slimme assistentiesystemen.

Jan Hommes (BMWT): “Het aantal ongevallen moet naar beneden. Het goede nieuws is: het kán naar beneden.”

Wim Zwikker van Rite-Hite gaf vanuit de studio eveneens tips mee om de veiligheid te verhogen. Volgens hem zou er meer aandacht moeten zijn voor de moraal en het werkplezier van de medewerker, want dat kan de veiligheid verhogen. Daarnaast waarschuwde Zwikker voor de gevaren van het dock, waar de veiligheid lang niet altijd goed geregeld is, en vertelde hij wat bedrijven kunnen doen om bijvoorbeeld het luchtklimaat in het dc te verbeteren.

Wim Zwikker (Rite-Hite): “Het dock is de sluitpost van het warehouse. Maar dit laatste stukje wordt toch vaak vergeten.”

Logistieken in crisistijd

‘Warehousing in een nieuwe tijd’ maakte duidelijk dat COVID-19 een flinke impact heeft op de logistiek. Jumbo moet in zijn dc’s alle zeilen bijzetten om alle supermarktschappen te blijven vullen en tal van bedrijven zetten in op automatisering. Jeroen van den Berg, adviseur en WMS-expert, ging specifiek in op de vraag wat de impact is van de coronacrisis op warehousemanagementsystemen: “In de ene sector is er groei en in de andere is er krimp. Dat vraagt om schaalbaarheid. Daarnaast is digitalisering nodig vanwege nieuwe verkoopkanalen en zorgt corona ervoor dat mensen soms niet op de werkvloer aanwezig kunnen zijn. Bij sommige warehouses zit de kennis voornamelijk in de hoofden van de mensen en dat kan een probleem zijn. In een ander magazijn kun je iemand een scanner meegeven die dan meteen aan de slag kan. Er is dus nog winst te boeken in procesoptimalisatie.”

Voormalig officier Hans Damen gaf enkele logistieke lessen mee uit crisisgebied. Hij was betrokken bij grote (logistieke) operaties in Kosovo, Albanië en Afghanistan én gaf de regering ook nog goedbedoeld advies in coronatijd: “Wat ik zou doen als Hugo de Jonge mij om hulp zou vragen? Ik zou zorgen voor grote vaccinatiecentra en niet werken in allemaal kleine groepjes. Verder moet de planning goed zijn en moet je alternatieven hebben verkend waardoor je beter kunt inspelen op eventuele verstoringen. Er gaan altijd dingen mis. Shit happens. Daardoor moet je zoveel mogelijk dingen afdekken.”

Over crises gesproken: wat moet je doen als je systemen worden gehackt? Cyberexpert Lodi Hensen van ‘digitale brandweer’ Tesorion loodste ons door de wereld van cyber(on)veiligheid heen. Edwin van der Ham van Montapacking gaf vanuit een speciale Montapacking-bioscoop een presentatie over hoe zijn bedrijf wist op te krabbelen na een brand.

Edwin van der Ham in de thuisbioscoop van zijn bedrijf Montapacking.

Michiel Heller, site manager van Movianto, schetste vanuit zijn dc in Oss de achtergronden van de logistiek van het coronavaccin. Hoe worden de vaccins opgeslagen? Wat komt er bij kijken? En ook: hoe gaat de logistiek dienstverlener om met de enorme media-aandacht? Heller: “Soms wordt onze operatie vergeleken met een militaire operatie. Er wordt veel van ons gevraagd, maar het is een heel belangrijk project en voor Movianto is het een hele eer om dit te mogen doen. Voor ons, en voor mijzelf ook, is dit het mooiste logistieke project dat we hebben mogen uitvoeren.”

Een uitgebreider verhaal met Heller verschijnt in de komende editie van Warehouse Totaal. Abonneren kan hier. 

Michiel Heller (Movianto): “We zijn bezig met een ‘militaire’ operatie.”

Een mooie uitsmijter vormde de (Engelse) sessie van Adam Hall. Hij is directeur sustainability bij online retailer Internet Fusion Group (IFG) en stond aan de wieg van het eerste plasticvrije warehouse: “Ruim 8 miljoen ton plastic belandt per jaar in onze oceaan. Als wij er aan kunnen bijdragen dat deze hoeveelheid door onze manier van werken omlaag gaat, dan moeten we dat doen.”

Martijn Reintjes van Warehouse Totaal kijkt tevreden terug op het eerste online event van hét vakmagazine over interne logistiek: “WT Live heeft vooral laten zien dat de sector volop in beweging is. Ik heb veel geleerd en ben geïnspireerd. Dat laatste hoor ik ook veel terug in de reacties van kijkers, sprekers en studiogasten. Eén ding is duidelijk: dit is geen eenmalig project. WT Live smaakt naar meer en we komen ook met meer. Heel snel al.”

Heb je interesse om bij een volgend online event, of voor een verhaal in ons magazine, samen te werken met Warehouse Totaal? Neem contact met ons op via d.hurkmans@eisma.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven