‘Bezorging per drone. Super gewoon.’ Albert Heijn speelt met het idee om boodschappen per drone thuis te gaan bezorgen. Dat valt op te maken uit een paginagrote advertentie in personeelsblad Ahá. Hoe realistisch is dat en hoe is het eigenlijk gesteld met het gebruik van drones in de (interne) logistiek?
Het magazine voor AH-medewerkers stond in het teken van het 130-jarig bestaan van de supermarkt. Volgens een woordvoerder worden in het magazine daarom ook toekomstige ideeën gedeeld voor eten en boodschappen. Het inzetten van drones is 1 van de logistieke oplossingen die bezorging van de ‘last mile’ kan vergemakkelijken.
Wetgeving
Vooralsnog maakt wetgeving in ons land drone-bezorging onmogelijk. Uit onderzoek onder 350 professionals, werkzaam in de logistiek & supply chain sector blijkt dat een ruime meerderheid (61 procent) wel verwacht in de toekomst drones te gaan gebruiken, alleen laat implementatie volgens de professionals (88 procent) op zich wachten vanwege het gebrek aan wet- en regelgeving. Hierdoor zijn bedrijven terughoudend in het investeren in de toepassing. Kortom; om drones optimaal te benutten, is het van belang om onduidelijkheid weg te nemen op gebied van wet- en regelgeving, was 88 procent van mening.
Opmars bezorg-drones
De opmars van drones en de potentie ervan voor bezorging gaat al jaren terug. Niet verwonderlijk, drones kunnen tegen geringe kosten worden ingezet bij de distributie van goederen. Tijdens het vliegen wordt nauwelijks stroom verbruikt. Grote spelers als Amazon, Google, UPS en DHL willen niet achterblijven en hebben al jaren hun eigen pilots lopen waarin ze drones testen voor bezorging. Google zei in 2014 dat hun drone ‘Project Wing’ vooral bedoeld was om in te zetten bij rampen, om medicijnen of batterijen af te leveren op afgelegen plekken, of om ambulancepersoneel van apparatuur te voorzien.
In landen als China is bezorging via drones al veel normaler. Webshop JD.com is zo’n partij. Zij laten artikelen in China al bezorgen door drones en robots.
Autonome drones
Alex Wang Yufeng, researchdirecteur van Huawei ziet een toekomst vol autonome drones die door kunstmatige intelligentie worden gecontroleerd. Dit stelt drones in staat om beslissingen te maken in overeenstemming met eerder gegeven instructies. In Xi’an, een stad in centraal China, leveren drones al verse bloemen af. Website computable schrijft over Huawei’s visie over ‘connected drones’:
“Als de drone op de bestemming is aangekomen, opent de klant via een app het laadgedeelte van de drone en neemt de bestelling in ontvangst. Op lange termijn ligt een compleet autonome logistiek in het verschiet. In aantocht zijn drones die dankzij 5G-technologie trefzeker de juiste vliegroutes vinden.”
Walmart maakt gebruik van drones om de voorraad in magazijnen te tellen. Volgens de Amerikaanse keten doen drones in een dag waar mensen een maand over doen. Linde Robotics lanceerde vorig jaar de warehouse-drone ‘Flybox’ op de LogiMAT-beurs om de voorraad mee te inventariseren. Deze drone vliegt per racking langzaam omhoog en maakt foto’s van iedere palletopslag-locatie en legt daarmee de barcodes van ieder product vast. Ook in Nederland wordt deze techniek al toegepast. Logistiek dienstverlener Geodis heeft hiervoor een eigen ’tel-drone’ ontwikkeld. Koopman, logistiek dienstverlener in de automotive-branche heeft hiervoor softwarebedrijf Arox Logistics IT ingeschakeld:
[…] nu al in de VS met drone-bezorging en in ook Nederland speelt Albert Heijn met de gedachte boodschappen per drone thuis te gaan bezorgen. Digitalisering brengt enorme efficiëntieslagen, maar dreigt op termijn ook het […]