Ga naar hoofdinhoud

Wereldprimeur: IKEA plakt zonnepanelen op zijkant van winkel


IKEA heeft zonnepanelen geplaatst op de zijkant van de winkel in Amersfoort. Het is de eerste IKEA-vestiging ter wereld waar de panelen op deze manier zijn bevestigd.

IKEA heeft op vrijwel alle daken van de gebouwen in Nederland al zonnepanelen liggen: er zijn inmiddels bijna 40.000 panelen geïnstalleerd op IKEA winkels en het distributiecentrum. Samen wekken die circa een derde van het elektriciteitsverbruik op van IKEA Nederland. 

Op naar 100 procent circulariteit

Nu de daken bijna vol liggen, koos IKEA ervoor de zonnepanelen ook op de gevel te plaatsen. Het doel is om in 2025 alle gebouwen wereldwijd te laten draaien op 100% hernieuwbare elektriciteit (momenteel 66%). In 2030 wil IKEA dat de hele waardeketen circulair en klimaatpositief is en er enkel nog hernieuwbare energie wordt gebruikt, terwijl tegelijkertijd de groei van het bedrijf wordt gerealiseerd.

Innovatieve toepassing

Naast de 4.300 zonnepanelen op het dak van IKEA Amersfoort, zijn er op de gevel meer dan 400 panelen – totaal 115kWp vermogen – bevestigd. Met deze toevoeging is het aandeel van de elektriciteitsopwekking bij IKEA Amersfoort 67%. Niet eerder plaatste IKEA zonnepanelen op de gevel van gebouwen. Ook buiten IKEA worden zonnepanelen nog nauwelijks op deze manier bevestigd. Als een gevel daarvoor wordt benut, wordt het vaak al geïntegreerd tijdens de bouw – het komt zelden voor bij al bestaande gebouwen. IKEA onderzoekt ook de mogelijkheden voor uitbreiding van het aantal zonnepanelen bij de overige winkels in Nederland.

Voorbeeld doet volgen?

Astrid Janssen, wethouder duurzaamheid gemeente Amersfoort: “IKEA is niet alleen wereldwijd actief op het gebied van duurzaamheid, ook lokaal hebben ze voor ons een voortrekkersrol. Nu volgt er weer een nieuwe stap met het opwekken van duurzame energie. Bij IKEA laten ze zien dat als het dak vol is, je zelfs de gevel ermee kunt volhangen. Ik hoop dat dit voorbeeld bij andere pandeigenaren in Amersfoort leidt tot vergelijkbare initiatieven.”

Zonnepanelen aan de zijkant van dc's: een handige optie of een onhaalbare kaart?

Bekijk resultaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven