Warehouses zijn huiverig voor augmented reality, maar hoelang nog? • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Warehouses zijn huiverig voor augmented reality, maar hoelang nog?


Het is niet de vraag óf augmented reality deel gaat uitmaken van het warehouse, maar wanneer. De mogelijkheden voor 3D-projectie van de ideale pickroute, een effectieve indeling van het voorraadmagazijn of onboarding van nieuw personeel zitten in de hoofden van logistiek planners, maar concrete toepassingen zijn vrijwel nergens in Nederlandse warehouses te vinden. Komt daar verandering in?

Wat is AR?

AR houdt in dat de gebruiker via een intelligente ‘bril’ een digitaal beeld aan de werkelijke situatie toevoegt. Dat kan door 3D-objecten zoals magazijnstellingen in een projectie te plaatsen van een nieuwbouwmagazijn. Of via een smart glass een 3D-visualisatie van de snelst mogelijke orderpickroute voor te schotelen. Leveranciers van AR-oplossingen hopen de logistiek te overtuigen met demo’s en proof of concepts in andere bedrijfstakken.

Redacteur Marcel van Rijnbach test de Google Glass in het pand van schokdemperfabrikant KONI in Oud-Beijerland.

Scepsis over toegevoegde waarde

“Logistiek planners en managers zijn best huiverig voor AR”, zegt Wieland Hendriksen van Logistic Workx. “Ze weten nog niet welke toegevoegde waarde AR kan hebben. Men is sceptisch over de relatief hoge investeringen in de hardware en de opbrengsten. Ik heb bij verschillende verladers een offerte uitstaan met een demo hoe AR-functionaliteit in het sorteerproces bijdraagt aan het terugverdienen van faalkosten.”

Schokdemperfabrikant werkt met Google Glass

Schokdemperfabrikant KONI ITT Motion Technologies werkt in de vestiging van Oud-Beijerland met Google Glass voor het orderpicken van onderdelen voor onder meer schokdempers. Geen echte AR-applicatie, maar er kunnen later wel AR-functies aan worden toegevoegd. De slimme bril geeft visueel en met voice-commando’s aan welk product gepickt moet worden, op welke locatie het in de trolley gelegd moet worden en waar het afgeleverd wordt.

Augmented reality-portal van IKEA . Foto via Twnkls.

Vooralsnog heeft het bedrijf volgens projectmanager Erik Bleeker geen behoefte aan AR in de logistieke omgeving, gezien de tekortkomingen in de hardware. Bovendien moet de verlichting van het magazijn dan worden aangepast. Daarnaast is KONI pas overgeschakeld op barcodescanning met wearable devices en ziet men nog niet de pay-back van AR in het pickproces. 

“Door de omschakeling naar barcodescanning zien we al een besparing in de loopafstanden en zoektijden en zijn er nagenoeg geen pickfouten meer. Een ander voordeel van het gebruik van Google Glass is dat we in één arbeidsgang de in omloop zijnde trays verwerken en meerdere orders tegelijkertijd kunnen picken.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven