Waarom goede leveringsvoorwaarden voor leveranciers cruciaal zijn • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Waarom goede leveringsvoorwaarden voor leveranciers cruciaal zijn


Leveringsvoorwaarden zijn een onderdeel van algemene voorwaarden en het is voor leveranciers belangrijk om hierin helderheid te bieden. Je schept met het opstellen van leveringsvoorwaarden namelijk duidelijkheid over de rechten en plichten die op jouw bedrijf en op de afnemer betrekking hebben. Daarmee beperk je financiële risico’s en is ook de aansprakelijkheid deels af te dekken. Overigens dek je de bedrijfsaansprakelijkheid doorgaans af met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, zoals van Nationale Nederlanden.

Voorkomen van financiële risico’s
Bij het leveren van producten als leverancier loopt je bedrijf financieel risico als er geen leveringsvoorwaarden van toepassing zijn. Heb je leveringsvoorwaarden opgesteld omtrent bijvoorbeeld de betalingstermijn dan is voor de afnemer duidelijk wat de uiterste betaaldatum is. Zo kan je in de voorwaarden ook opnemen dat er incassokosten en rente volgen als de betaaldatum wordt overschreden. Je schept wat dat betreft duidelijk aan de afnemers die zich doorgaans houden aan de voorwaarden. In de voorwaarden zijn allerlei specifieke bepalingen op te nemen, variërend van wie het transport betaalt tot de levertijd en van een eigendomsvoorbehoud tot de condities voor garantie.

Beperken van aansprakelijkheid
Een andere reden waarom goede leveringsvoorwaarden van groot belang zijn voor leveranciers is dat de aansprakelijkheid daarmee is te beperken. Je ziet vaak in de algemene voorwaarden terug dat een bedrijf bijvoorbeeld niet aansprakelijk is voor bepaalde schades. Het kan om verschillende soorten schades gaan, zoals om schade als gevolg van omzetverlies, maar ook om reputatieschade net als om eventuele boetes en om vertragingsschade. Het hangt verder van de specifieke branche af welke situaties er nog meer op te nemen zijn om de aansprakelijkheid via de leveringsvoorwaarden of algemene voorwaarden te beperken. Daarbij is er duidelijkheid te bieden omtrent de rechten en verplichtingen die voor de afnemer van toepassing zijn.

Bescherming tegen overmachtssituaties
Een andere vorm van beperken of uitsluiten van aansprakelijkheid heeft betrekking op overmachtssituaties. In de leveringsvoorwaarden is op te nemen dat er indien er schade ontstaat door overmacht er geen sprake is van aansprakelijkheid. Het is wel aan te raden om aan te geven wat voor situaties als overmachtssituaties aan te merken zijn. Op deze manier is voor alle partijen helder welke omstandigheden en gebeurtenissen onder overmacht zijn. in het verlengde daarvan is het ook mogelijk om bescherming tegen overmachtssituaties te realiseren door op te nemen wat de gevolgen zijn indien jij als leverancier door overmacht niet in staat bent om de levering tijdig na te komen.

Beperking aansprakelijkheid tot bepaald bedrag
Leveringsvoorwaarden voorzien eveneens in een beperking van aansprakelijkheid door een bepaald bedrag te noemen. Het komt vaak voor dat er in de voorwaarden een bepaling is opgenomen die de aansprakelijkheid tot een bepaald bedrag beperkt. Overigens is dit doorgaans ook een eis van verzekeraars dat er een maximalisering is opgenomen met het noemen van een bedrag. Het bedrag is op te nemen als een maximaal vast bedrag, maar het is eveneens mogelijk om een bepaalde vergoeding voor een specifiek product op te nemen waar eventuele aansprakelijkheid op van toepassing is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven