Waarom de Emmerichse haven zo belangrijk is voor de Achterhoek • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Waarom de Emmerichse haven zo belangrijk is voor de Achterhoek


De burgemeesters van Emmerich (Duitsland), Montferland en Zevenaar willen hun regio nog aantrekkelijker maken voor de logistiek. Daarom laten ze een onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheden én onmogelijkheden van het zogeheten ‘EMZ-knooppunt’. De studie, die ongeveer 120.000 euro kost, wordt mogelijk al in september gepresenteerd.

De burgervaders Peter Hinze (Emmerich), Peter de Baat (Montferland) en Luciën van Riswijk (Zevenaar) vinden dat de Landsregering Noordrijn-Westfalen, de Nederlandse overheid en de provincie Gelderland te weinig oog hebben voor de logistieke kansen in de regio. Ze betogen dat er meer ruimte vrij moet worden gemaakt voor logistiek, dat snelwegen moeten worden verlengd en/of verbreed, dat treinstations moeten vernieuwd en dat de containerterminal in de haven van Emmerich am Rhein moet worden verbreed. Het onderzoek moet de politiek wakker schudden, zo is de bedoeling van Hinze, De Baat en Van Riswijk.

In de nieuwe editie van Warehouse Totaal valt er een uitgebreid verhaal te lezen over de Achterhoek als logistieke hotspot. Wat maakt deze Gelderse regio zo aantrekkelijk? En waar liggen de knelpunten? Nog geen abonnement? Klik dan hier!

Veertig procent van pakketjes

Emmerich en de Achterhoekse gemeenten trekken samen op omdat ze momenteel ook al nauw samenwerken op logistiek gebied. “Veertig procent van de pakketjes die in Emmerich worden aan- en afgevoerd, heeft de Achterhoek of de Liemers als bestemming. We hebben die haven dus gewoon nodig”, zegt Tjeerd Middelkoop. Hij is de voorzitter van het Logistiek Innovatiehuis Liemers en Achterhoek, dat de logistiek in de regio nadrukkelijker op de kaart probeert te zetten.

Grote vraag van logistieke bedrijven

“De verbinding tussen onze regio en Duitsland is sterk. Die willen we sterker maken”, aldus Middelkoop. Het zou veel helpen als de haven groeit, benadrukt burgemeester Hinze: “We willen en moeten die uitbreiden. We zitten nu aan de grenzen van onze capaciteit.” Veel logistieke bedrijven willen zich rondom de haven vestigen, maar daar is momenteel lang niet altijd ruimte voor, aldus Hinze tegenover Warehouse Totaal.

JCL: haven van Emmerich is ‘ideaal’
JCL Logistics is een van de bedrijven die profiteert van de aanwezigheid van de haven in Emmerich. De Zwitserse logistiek dienstverlener distribueert alleen binnen Nederland al 180.000 fietsen per jaar en is verder actief voor klanten in de elektronica- en chemiesector. “We zitten vijf kilometer van Emmerich vandaan”, zegt directeur Bert de Vries. “Veel fietsen, waaronder die van de Taiwanese fietsenfabrikant Giant, komen allemaal bij ons binnen via Emmerich. Ideaal.”

“We moeten daarom grensoverschrijdend denken. Met de resultaten van het onderzoek willen we duidelijk maken dat er mogelijkheden zijn om hier logistiek gezien uit te breiden én dat we steun nodig hebben. Deze locatie is uitermate geschikt voor een logistieke hotspot”, besluit Hinze.

Alwin Schweckhorst, directeur van Rabelink Logistics, siert de cover van het nieuwste nummer. Het magazine ligt binnenkort bij je op de mat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven