Waarom ASK Romein failliet ging volgens insiders • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Waarom ASK Romein failliet ging volgens insiders


Bouwbedrijf ASK Romein is failliet verklaard. De aannemer die onder meer het Vers dc bouwt van Jumbo in Nieuwegein, werd genekt door ‘spijkerharde’ techreuzen en Angelsaksische contracten. Ook heeft het bedrijf ‘steken laten vallen’ bij het afsluiten van contracten.

ASK Romein is failliet. Dat hebben de curatoren Leonard Bijlsma (VDT Advocaten) en Ruud Hermsen (De Voort Advocaten) bekendgemaakt. Nu rijst de vraag hoe kon het gebeuren? Hoewel het faillissement sommigen verraste, kwam het bankroet niet totaal onverwacht. Zo blijkt uit een verslag van Cobouw die diverse insiders sprak.

Vier problematische projecten

ASK Romein, dat de laatste jaren furore maakte met de bouw van distributiecentra waaronder het Mediamarkt dc in Etten-Leur, is volgens directeur Kleijn in de problemen gekomen door behoorlijke verliezen op projecten uit het verleden en door het uitblijven van betalingen van andere partijen. Vier projecten zouden de Nederlandse aannemer genekt hebben: de bouw van een grote chemische fabriek in Antwerpen en van drie datacentra. Twee daarvan bevinden zich bij Groningen Eemshaven en één in het Deense Odense, stelt Cobouw met enige slag om de arm omdat het jaarverslag een ‘puzzel’ is.

Alarmerende signalen

Geheel onverwacht komt het omvallen ook niet. Een anonieme collega-staalbouwer laat in hetzelfde artikel weten: “Ze schreven vorig jaar opvallend scherp in op werken. Blijkbaar hadden ze die klussen wel heel hard nodig.” Begin februari werd het Zeeuwse dochterbedrijf Hillebrand nog verkocht. Ook dat was voor ingewijden een teken dat het niet zo lekker liep.

Bob Evers van de Samenwerkende Nederlandse Staalbouw vreest dat ASK Romein op het gebied van contractmanagement steken heeft laten vallen. “Het waren echt niet maar vier projecten waar het bedrijf nu over struikelt. Er ging al langer het nodige mis.”

Gemangeld door techreuzen

Volgens oud-directeur Henk Oostingh van de vestiging in Katwijk waren het vooral datacenterprojecten waarop ASK Romein nu is gesneuveld. “We zijn gemangeld door de Googles en Facebooks van deze wereld. Een conflict tussen de techreuzen en hun hoofdaannemers, wordt uiteindelijk uitgevochten over de hoofden van de onderaannemer. De oud-directeur weerspreekt dat er sprake zou zijn van wanprestatie of dat er technische fouten zijn gemaakt.

Lees het complete Cobouw artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven