Ga naar hoofdinhoud

Vraag logistiek vastgoed blijft op peil ondanks economische perikelen


Logistiek vastgoed blijft onverminderd populair. De economische tegenwind heeft geen effect op de totale vraag naar logistiek vastgoed in Nederland. Er is zelfs vraag naar meer ruimte.

Logistiek vastgoed blijft in trek onder gebruikers, in tegenstelling tot beleggers die minder enthousiast zijn. Van de huidige gebruikers van distributiecentra verwacht 60% zelfs dat zij de komende twaalf maanden meer vierkante meters nodig gaat hebben. De behoefte aan duurzaam logistiek vastgoed is daarbij aanzienlijk.  Bijna 90% van de gebruikers van logistiek vastgoed aan meer te willen betalen voor een gebouw dat gecertificeerd duurzaam is. Bijna 70% kan zich zelfs vinden in een huursurplus van 5% of meer.

Dit blijkt uit het ‘Logistics and Supply Chain Confidence Index Netherlands, 2023’ onderzoek Panattoni Nederland en Savills, uitgevoerd door Analytiqa. In totaal zijn 50 gebruikers ondervraagd, waarvan 25 logistiek dienstverleners en 25 fabrikanten en/of retailers.

Vertrouwen hoog

Nederland heeft op de korte termijn te maken met economische tegenwind. Toch hebben gebruikers van logistiek vastgoed gemiddeld genomen nog steeds veel vertrouwen in de economische omstandigheden, waarbij meer dan de helft zelfs een winststijging verwacht in de komende twaalf maanden. Dit vertrouwen vertaalt zich direct in een concrete vraag naar logistiek vastgoed, waarbij ongeveer de helft van de ondervraagden aangeeft in 2023 meer opslagruimte nodig te hebben. 68% van de logistieke dienstverleners verwacht meer vierkante meters nodig te hebben en onder fabrikanten en retailers is dat 48%. 

Duurzaamheid mag wat kosten

87% stelt meer te gaan investeren in duurzame initiatieven in de supply chain. De belangrijkste drijfveer is te kunnen voldoen aan specifieke wettelijke vereisten. Over de hele linie hechten gebruikers van logistiek vastgoed in toenemende mate aan een groene certificering van het gebouw dat zij gebruiken. Dat mag bovendien wat kosten. De meeste gebruikers zijn bereid er een huursurplus van 5% voor te betalen, waarbij 25% van de fabrikanten en retailers zeggen zelfs een surplus van meer dan 10% geen probleem te vinden.

Logistieke dienstverleners negatiever

Raymond Frederiks, Market Intelligence Analist bij Savills in Nederland: “De Logistics Confidence Index is vastgesteld op 57.4, wat wijst op een bovengemiddeld vertrouwen in de markt. 52% van de gebruikers verwacht zelfs winstgroei in de komende 12 maanden. Opvallend is wel de divergentie tussen logistieke dienstverleners en fabrikanten en retailers anderzijds. In de eerste groep verwacht 48% verslechterende marktomstandigheden, tegen 8% in de andere groep. De vraag naar ruimte, met name duurzame ruimte, lijkt veelbelovend voor de logistieke vastgoedmarkt.”

Lees ook
Waarom huurprijs distributiecentrum stijgt terwijl de vraag afneemt

 Jeroen Gerritsen, algemeen directeur Panattoni Nederland: “Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat duurzaamheid een groeiende prioriteit is in de logistieke en vastgoedsector. De bereidheid van huurders om premies van 5% of meer te betalen voor groen gecertificeerde gebouwen en groene energie weerspiegelt dat de vergroening van de logistieke vastgoedsector op korte termijn in een stroomversnelling komt.”

Schaarse locaties

Uitbreiden van de hoeveelheid logistieke meters is voor veel ondernemingen een uitdaging, met name door de zeer lage beschikbaarheid op traditionele logistieke hotspots. Voor 79% van de logistieke dienstverleners is het vinden van geschikte logistieke ruimte een belangrijke uitdaging, tegen 50% van de fabrikanten en retailers.

Douglas van Oers, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland: “De Nederlandse logistieke gebruikersmarkt is de afgelopen vijf jaar enorm gegroeid, onder meer door de opkomst van e-commerce, nearshoring, nieuwe voorraadstrategieën en opkomende industrieën. De scherpe daling van beschikbare logistieke ruimte bevestigt die trend. Je ziet dat naast de bekende hotspots zoals Waalwijk nu ook andere logistieke locaties in opkomst zijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven