Ga naar hoofdinhoud

Voorraden optimaal plannen met kunstmatige intelligentie levert kostenbesparing tot 25% op


Artificial Intelligence (AI) biedt belangrijke ondersteuning in het maken van een goede forecasting in de logistieke keten. Daarvan is VIL overtuigd na een praktijkproef. Om bedrijven op weg te helpen met kunstmatige intelligentie, heeft het instituut een stappenplan ontwikkeld.

Kunstmatige intelligentie kan de efficiency verbeteren, ondervond de boekenlogistiek al eerder. Diverse bedrijven die aan het project AI4Cast van VIL meededen zijn ook overtuigd. Om toekomstige op weg te helpen met kunstmatige intelligentie heeft het Belgische kennisinstituut een stappenplan opgesteld.

Buikgevoel overboord

Planningen en voorspellingen hoeven vandaag niet meer te gebeuren op basis van beperkte gegevens en het ‘buikgevoel’ van de ondernemer. AI en Machine Learning bieden de kans op dit veel efficiënter aan te pakken.

Kwaliteitsvolle data en transparantie In een ideale wereld wordt forecasting niet eenzijdig opgezet maar is er supply chain samenwerking tussen bedrijven die deel uitmaken van dezelfde toeleveringsketen. Standaardisatie van de data is van groot belang, zo bleek uit de uitgevoerde VIL-pilots bij Colruyt en Procter & Gamble.

Ervaring Proctor & Gamble

Deze studie-case focuste op de vraagvoorspelling van een aantal categorieën goederen aangekocht door Colruyt bij Procter & Gamble. Lieven Deketele, Technical Director Supply Innovation bij P&G: “In een dynamische wereld met een steeds complexere supply chain, is het belangrijk te blijven innoveren om efficiënter en duurzamer te werken en daar heeft dit VIL-project zeker toe bijgedragen.

Met AI4CAST konden we al eens vooruitblikken hoe Artificiële Intelligentie belangrijk kan worden voor een betere supply chain planning. Om klaar te zijn voor deze toekomst, moeten we blijven werken aan het verbeteren van de kwaliteit van onze supply chain en productdata. Binnen de context van klant/leverancier vormt dit een goede basis om – met het grootste respect voor de belangen van de consument, de samenleving en elkaar – efficiëntere en duurzamere supply chains op

25 procent kostenbesparing

Afhankelijk van de kwaliteit van de data, de bedrijfsprocessen en de graad van samenwerking zijn kostenbesparingen van 25% en meer mogelijk. VIL heeft een concreet stappenplan uitgewerkt om de forecasting van bedrijven te optimaliseren met AI.

Bedrijven kunnen aan de hand van dit stappenplan nagaan welke data er ter beschikking zijn, hoe uit deze data waardevolle informatie kan gegenereerd worden door middel van intelligente algoritmes en welke samenwerking met de betrokken logistieke partners van belang is, met behulp van een betrouwbaar dataplatform.

Projectdeelnemers: Atlas Copco Airpower, Colruyt Group, ECS, Eutraco, Foresightee, Globis, H.Essers, ICO, Let Us, Procter & Gamble, Rotom, The Grain, Trafuco en Unilin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven