VNCW tegen toezichtkosten BRZO • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

VNCW tegen toezichtkosten BRZO


Nieuwe plannen van Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Asscher laten zien dat risicobedrijven in de chemische sector moeten gaan betalen voor de inspecties volgens het Besluit risico’s zware ongevallen (BRZO).

Het wetsvoorstel dat is ingediend heeft betrekking op de chemische bedrijven die onder het besluit risico’s zware ongevallen vallen. Al eerder ageerde de Vereniging Nederlandse Chemische Warehousingbedrijven (VNCW) tegen plannen van Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld hieromtrent in 2013. De VNCW toen: ‘alsof je van de agent langs de kant van de weg onafhankelijk van een overtreding ook een rekening krijgt voor het feit dat hij of zij je gecontroleerd heeft’. De voorstellen werden toen van tafel gehaald. Nu vindt alsnog een wetsvoorstel plaats, nu van een ander Ministerie.

Sevezo III-richtlijn
Het doorberekenen van toezichtkosten voor bedrijven die onder de Sevezo III-richtlijn vallen vindt in een aantal Europese landen al plaats: onder andere in Engeland, België, Finland en Denemarken. Hierbij worden de toezichtkosten geheel of gedeeltelijk doorberekend aan de bedrijven. In veel van deze landen is er flinke kritiek op deze handelswijze. De VNCW vindt het vreemd dat bedrijven die belasting betalen hun eigen toezicht ook nog eens mogen gaan betalen: inspecteurs die hun uren kunnen invullen met (extra) controles zullen dat zeker niet nalaten. Dit leidt tot niet wenselijke situaties. De VNCW vindt het jammer dat er een bedrijfsonvriendelijk klimaat blijft waaien, terwijl haar leden dagelijks hun best doen voor een veiligheid opslag te zorgen. Veel van die leden vallen onder het MKB en zullen een extra kostenpost zeker merken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven