Exporterende bedrijven krijgen volgens de monitor van Efovenedex meer grip op de orderintake en verwerking. Dit alles bij een gelijkblijvend ordervolume. Slechts 25% van de bedrijven geeft aan meer opdrachten te verwerken dan vorig jaar, terwijl 24% een orderafname kent.

Afname lange levertijden
De lange levertijden in mei zijn de laatste twee maanden fors afgenomen. Dat heeft deels te maken met afzwakking van de vraag van de consument, maar echt significant is die uitval nog niet. Volgens Efovenedex lijkt het erop dat exporterende bedrijven en hun supply chain keten beter met de problemen kunnen omgaan. Desalniettemin liggen verstoringen op de loer met de congestie in de havens en de lage waterstanden waardoor binnenvaart vertraging kan oplopen. Verstoringen in de supply chain worden veroorzaakt door personeelsgebrek, tekort aan grondstoffen en materialen en hoge energieprijzen.
Verder zeggen bedrijven meer geld kwijt te zijn aan personeelskosten. De helft van de exporterende bedrijven zegt de kostenverhogingen niet te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat zal uiteindelijk ten koste gaan van hun marges.

Britse logistiek in zwaar weer
De logistieke sector in Groot-Brittannië verkeert in zwaar weer. Die conclusie trekt Logistics UK naar aanleiding van haar prestatie-indicator. De kosten voor het transport van goederen rijzen de pan en zullen in het derde kwartaal van dit jaar verder escaleren, verwacht de gezaghebbende branche-organisatie voor logistieke bedrijven in het Verenigd Koninkrijk.
De logistieke sector worstelt met exploderende prijzen, met name ook veroorzaakt door de stijgende prijs van bulkdiesel met maar liefst 42%. Logistics UK verwacht verder dat de vrachttarieven dit jaar verder omhoog gaan; voor het binnenland met gemiddeld 5,9% en het buitenlandse vervoer 5%. Een derde van de respondenten van het onderzoek anticipeert op een daling van het aantal orders.
Logistics UK roept de regering op tot onmiddellijke actie om de gezondheid van de Britse supply chain te waarborgen.