Internet blijkt een prachtig medium te zijn om gebruikte goederen te kopen en te verkopen, maar geldt dat ook voor hef- en magazijntrucks? Naast de sites van diverse aanbieders zijn er ook collectieve webwinkels en internetveilingen recent van start gegaan. Wat bieden ze en hoe gaat het in zijn werk?
Internet is een prachtig medium om gebruikte hef- en magazijntrucks aan te bieden. Diverse leveranciers en handelaren zijn er al jaren actief en daar zijn er afgelopen najaar twee opvallende spelers bij gekomen: Dutch Equipment en Heftruckveiling.nl.
Sinds september van het afgelopen jaar kan er via dutchequipment.nl een keur aan gebruikt materieel worden gevonden. De site is een initiatief van brancheorganisatie BMWT en kent een aanbod dat varieert van graafmachines tot grijpers en heftrucks. “De site staat open voor onze lidbedrijven en iedereen die werkt met BMWT-Keur”, verklaart BMWT-directeur Anton van Loon. “We zijn gestart met het aanbod voor onze bouwmachine-leden en hebben dat nu ook uitgebreid naar de intern transportsector.”
Op de site kan de bezoeker nauwkeurig zoeken naar het truckmerk en -type dat hij wenst. Ook leeftijd, eventuele opties en kwaliteit zijn terug te vinden. Aan de hand van het aantal geplaatste BMWT’tjes (logo’s) is direct te zien wat de staat en kwaliteit van het aangeboden materieel is. “Het aanbod op Dutch Equipment is relatief jong, goed onderhouden en deskundig bediend”, vervolgt Van Loon. “Trucks uit Nederland zijn daarom niet alleen interessant voor Nederlandse gebruikers, maar ook voor buitenlandse. Vooral binnen de Duitse markt scoren we erg goed met de verkoop van gebruikt materieel.”
Onafhankelijk oordeel
Natuurlijk blijft aan het kopen van een gebruikte truck een bepaald risico verbonden, ook al probeert Dutch Equipment dit zo veel mogelijk te beperken. Dat doen ze niet alleen door de eerder genoemde classificatie en garanties, maar ook door het aanbieden van een onafhankelijk oordeel. Mocht een klant twijfels hebben over de aangeboden kwaliteit, dan kan hij via de site om een BMWT-inspectie door derden vragen. De BMWT zal dan een inspectierapport opstellen waarin wordt nagegaan of de opgegeven waardering voor de truck correct is. Blijken de twijfels gegrond, dan zal de stichting BMWT-Keur de juiste omschrijving van het gebruikt materieel kenbaar maken. De kosten van de inspectie bedragen 500 euro. De Commissie van Toezicht binnen BMWT-Keur ziet erop toe dat het keuren van gebruikt materieel te allen tijde onafhankelijk en deskundig blijft.
Veiling met duidelijkheid
Een heel andere benadering voor de verkoop van gebruikt materieel kiest heftruckveiling.nl dat officieel sinds 1 november in de lucht is. Initiatiefnemer Gerrit Staal ziet goede mogelijkheden voor zijn veilingsite, die wat betreft de naamgeving alvast zeer duidelijk is. “Er zijn wel meer veilingen waarop af en toe heftrucks voorkomen, maar daar zie je door de bomen het bos niet meer. Ik wil graag duidelijkheid scheppen, kwaliteit bieden en meer mogelijkheden bieden aan de inbrengende partijen.”
Staal doelt met de site op de complete markt van heftruckbedrijven die in ons land actief zijn. Van klein tot groot, iedereen heeft gebruikt materieel te verkopen. Zo ook zijn heftruckbedrijf Logilift uit Ede, dat reeds via diverse andere veilinghuizen heftrucks aanbiedt. “Die veilingen zijn niet specifiek ingericht voor intern transport en kennen beperkingen”, stelt hij nuchter. “Via heftruckveiling.nl is het ook mogelijk om niet alleen combinatieveilingen te houden, maar ook themaveilingen van bijvoorbeeld dieseltrucks of orderverzameltrucks. Tevens willen we de mogelijkheid bieden om één enkele truck en materieel met garanties, classificaties en keuringen te veilen. Afhankelijk van de wensen van de aanbieder kunnen we de afkomst van de machine bekend maken, hetgeen tot op heden niet gebruikelijk is in de veilingbranche.”
Werkwijze

Hoe werkt heftruckveiling.nl? Op de site zijn komende en actieve veilingen te zien. De trucks (kavels) zijn afkomstig van inbrengende partijen en dat kunnen niet alleen heftruckbedrijven zijn, maar ook gebruikers. Bij een komende veiling staat de startdatum en -tijd vermeld evenals de sluitdatum en -tijd. Voorafgaand aan de veilingstart is er een kijkdag om de te veilen machines met eigen ogen en handen te bekijken. Gedurende de veiling kan er worden geboden op de kavels. Wie bij sluiting van de veiling het laatste bod heeft, wordt in principe de eigenaar van de aangeboden truck. Gerrit Staal: “Bieden is niet vrijblijvend, al betekent het niet dat het laatste bod altijd tot een koop leidt. Het kan zijn dat de toewijzing aan de hoogste bieder pas geschiedt na gunning van de opdrachtgever. Het is een escape voor de inbrengende partij om niet akkoord te gaan met een te laag eindbod.”
Zowel de inbrengende partij als de koper betaalt een percentage van het eindbod aan het veilinghuis. Voor de koper ligt dat op 15%, dit vormt samen met de BTW het eindbedrag van de aankoop.
Is de gunning een feit dan krijgt de bieder een e-mail met de pro-forma factuur die hij vóór de ophaaldag dient te betalen. Contant afrekenen tot 1.000 euro kan ook op de ophaaldag. Er wordt betaald aan de Stichting Kopersgelden Forklift Auctions dat garant staat dat de betaling correct wordt afgehandeld. Op de ophaaldag krijgt de koper de originele factuur bij zijn aankoop mee. “Indien gewenst kan hij ook het transport bij ons regelen”, vult Gerrit Staal aan.
Conclusie: als het gaat om de aanschaf van gebruikt intern transportmaterieel dan hebben we zowel met Dutch Equipment als met Heftruckveiling.nl er twee frisse mogelijkheden bij. De een staat meer in het teken van zekerheid en garanties, de ander zal de koper vooral prijstechnisch prikkelen. Zeker is dat het aanbod en de mogelijkheden binnen beide initiatieven nog sterk zullen toenemen, want daarvoor is internet immers een prachtig medium. Wordt vervolgd!