Ga naar hoofdinhoud

Veiligheidstips voor magazijnen


Veiligheid in magazijnen is altijd erg belangrijk geweest, vooral omdat magazijnmedewerkers een onmisbare rol spelen in onze samenleving. Het is daarom echt nodig om hun gezondheid en veiligheid op de eerste plaats te zetten. Hier zijn vijf eenvoudige tips om ervoor te zorgen dat medewerkers in magazijnen veilig en gezond blijven. Dit beschermt (of spaart) niet alleen levens, maar zorgt er ook voor dat het werk soepeler verloopt en dat er minder verloop is onder het personeel.

Ruim meteen afval en spullen op die je kunt hergebruiken. De werkplek moet netjes zijn en alles moet op zijn plaats liggen. Maak het werk makkelijker door spullen die op elkaar lijken bij elkaar te leggen. Als er iets knoeit, maak het dan schoon en zorg dat er spullen zijn om knoeien te voorkomen. Teken lijnen op de vloer om te laten zien waar je moet werken. En zorg ervoor dat draden netjes vastzitten en dat er niets is waarover je kunt struikelen om te voorkomen dat je valt.

Laat alleen gecertificeerd personeel apparatuur bedienen

Het certificeren van vorkheftruck operators is absoluut onmisbaar. Met deze certificering weten ze hoe ze vorkheftrucks veilig moeten gebruiken, inclusief het laden en lossen, stapelen van goederen, onderhoud en veilig rijden. Deze certificering zorgt voor een veilige en efficiënte werkomgeving.

Draag persoonlijke beschermingsmiddelen

Daarnaast moet iedereen de juiste beschermende kleding dragen in jouw magazijn, afhankelijk van wat daar nodig is. Dat kan bijvoorbeeld een veiligheidshesje, stevige heren werkschoenen en een helm zijn. Soms veranderen de regels voor wat je moet dragen; denk bijvoorbeeld aan de corona-tijden toen we mondmaskers moesten dragen om ziekten te voorkomen. Het is heel belangrijk dat werknemers de beschermende kleding op de juiste manier dragen, want dat houdt hen veilig in het magazijn.

Geef veiligheidstrainingen

Alle nieuwe medewerkers moeten eerst een basisopleiding krijgen. En organiseer dan regelmatig trainingen, bijvoorbeeld elke drie maanden of wanneer dat nodig is. Het is belangrijk om te weten dat er nieuwe veiligheidsregels kunnen komen als er dingen binnen of buiten het bedrijf veranderen, zoals het aanschaffen van nieuwe machines of als de werkomgeving verandert.

Bevorder de communicatie

Het is slim om te luisteren naar wat de mensen op de werkvloer te zeggen hebben over veiligheid. Je kunt bijvoorbeeld een ‘veiligheids suggestiebox’ hebben waarin mensen anoniem ideeën kunnen delen. Of je kunt bijeenkomsten organiseren waarin mensen kunnen praten over wat er beter kan om ongelukken te voorkomen en hun gezondheid te beschermen. Luister altijd naar wat je medewerkers te zeggen hebben over veiligheid.

Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven