Ga naar hoofdinhoud

Veilig werken binnen de logistiek


De logistiek is een belangrijke sector voor de economie, maar het kan ook een gevaarlijke omgeving zijn voor werknemers. Gelukkig zijn er veel manieren om veilig te werken in de logistiek. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je kunt nemen om jouw veiligheid en die van jouw collega’s te waarborgen:

Volg de regels en voorschriften
Er zijn veel wetten en regels voor veiligheid in de logistiek, zoals OSHA-voorschriften. Zorg ervoor dat je deze regels volgt en dat jouw werkgever deze regels ook volgt.

Wees voorbereid op noodsituaties
Er kunnen onverwachte situaties ontstaan in de logistiek, zoals brand of ongevallen. Zorg ervoor dat je weet hoe je moet reageren in noodsituaties en dat je weet waar de nooduitgangen en brandblussers zijn. Ook is het altijd handig om te weten wie de aanwezige BHV’ers zijn. Je zou ook jezelf kunnen opgeven als BHV’er als je iets wilt kunnen betekenen op de juiste manier als zich een noodsituatie aandient.

Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen
In sommige gevallen is het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals veiligheidshandschoenen, goede werkschoenen (neem zeker een kijkje op Bowork.nl voor een uitgebreid assortiment), of veiligheidsbrillen verplicht. Zorg dat je de juiste PBM gebruikt voor de taak die je uitvoert

Leer hoe u met gevaarlijke stoffen moet omgaan
Veel logistieke werkzaamheden omvatten het werken met gevaarlijke stoffen, zoals chemicaliën of brandbare materialen. Zorg dat je weet hoe je met deze om moet gaan en hoe je je moet beschermen tegen blootstelling.

Voer regelmatig veiligheidsinspecties uit
Het is belangrijk om regelmatig veiligheidsinspecties uit te voeren op jouw werkplek. Dit helpt om gevaren te identificeren en op te lossen voordat ze tot ongelukken kunnen leiden. Vaak wordt dit door externe partijen gedaan, maar het is altijd goed om dit nauwlettend in de gaten te houden.

Houd rekening met de fysieke eisen van de job
Sommige logistieke taken kunnen veeleisend zijn voor de fysieke gezondheid. Houd rekening met de fysieke eisen van de job en zorg ervoor dat je voldoende rust neemt en jouw lichaam in goede conditie houdt om blessures te voorkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven