Veel te vieren bij Meijer in Friesland • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Veel te vieren bij Meijer in Friesland


Er viel van alles te vieren op vrijdag 23 mei bij Meijer Plaatbewerking en bij
MSE-Forks (Meijer Special Equipment) in het Noord-Friese Sint Jacobiparochie. Het twee-in-één familiebedrijf was in de 87 jaren dat het bestaat, uit zijn jasje gegroeid en dus moest er een flink stuk productie- en kantoorruimte bijgebouwd worden. Die gelegenheid werd aangegrepen om direct ook allerlei bedrijfsonderdelen intern te verplaatsen en logischer in te richten. Nu alles in gebruik genomen is en Meijer weet klaar te zijn voor zeker weer enkele decennia doorgroeien, was het tijd voor een feestje.

In een van de nieuwe productiehallen werden enkele honderden relaties getrakteerd op een vrolijke ceremonie. Hoofdrollen waren daarbij weggelegd natuurlijk voor de gebroeders Albert en Hendrik Meijer, de zonen uit de succesvolle ondernemersfamilie die nu de dagelijkse leiding hebben binnen het bedrijf, maar ook voor twee andere Friese broers, wellicht iets bekender want luisterend naar de namen Wim en Hans Anker. Het illustere advocatenduo Anker en Anker wist de bijeenkomst met typisch Friese droge humor buitengewoon luchtig en soms zelfs hilarisch te maken.

Twee bedrijven
Uiteraard werden alle bezoekers deze dag ook getrakteerd op een onbelemmerde kijk in de keuken bij Meijer Plaatbewerking en Meijer Special Equipment. Wat ze zagen was dat zich sinds 1921 in Sint Jacobiparochie twee succesvolle bedrijven onder één dag hebben gevormd. Het metaalverwerkingsbedrijf Meijer Plaatbewerking is daarvan het oudste en het grootste; er is daar in de loop der jaren veel geïnvesteerd in machines en know-how en dat heeft er toe geleid dat het bedrijf wereldwijd bekendheid én succes heeft als producent van honderden verschillende metaaltoepassingen in heel veel verschijningsvormen.

Meijer 2

Blikvanger in een Fries dorpje  

Telescoopvorken
Sinds in het Noord-Friese dorpje in 1980 de telescoopvorken voor heftrucks werden gepatenteerd, begon ook het tweede bedrijf, Meijer Special Equipment, gestaag te groeien. Deze telescoopvorken werden aanvankelijk ontwikkeld in samenwerking met een ander oer-Fries bedrijf: Kooi BV (tegenwoordig beter bekend als Moffett). In 2000 nam MSE-Forks de sales en markting over van Kooi over en daarmee ook de merknaam Kooi-Reachforks. Sindsdien levert MSE-Forks de telescoopvorken onder diverse labels aan een groot aantal klanten, waaronder veel OEM-ers.

Telescoopvorken MSE

Telescoopvorken voor vrachtwagens lossen

Mastverlengers
In de 28 jaar dat de telescoopvorken nu gepatenteerd zijn door MSE, zijn er veel vebeteringen aan doorgevoerd. Soms leidde dit zelfs tot weer geheel nieuwe patenten. De succesvolle ontwikkeling van de hydraulische heftruckvorken leidde ook tot andere ontwikkelingen binnen de bedrijfsmuren, zoals bijvoorbeeld de mastverlengers van MSE, die net als de telescoopvorken wereldwijd worden verkocht via een dealer- en importeursnetwerk.

RollerForks
In 2003 deed MSE-Forks de interne logistiek schudden op zijn grondvesten toen het kwam met de RollerForks. Een slim systeem waarbij de vorken werden voorzien van rolletjes, die in veel gevallen het gebruik van pallets onder ladingen overbodig maken. Dat de RollerForks direct in 2003 de allereerste Logistica Award won met de uitvinding, was natuurlijk geen toeval. De RollerForks, die met name gebruikt worden voor het laden en lossen van containers, wonnen een jaar later ook de Metaalunie Innovatie Award, kwamen al snel op de Farbo-lijst terecht en worden sinds eind 2007 zelfs met naam en toenaam vermeld in de Postbus 51 brochure van de Arbeidsinspectie, ‘Arbeidsrisico’s bij de behandeling van containers’. Dit omdat ze volgens de Arbeidsinspectie wezenlijk kunnen bijdragen om fysieke belastingen door tillen te voorkomen.

Roller Forks 2

Revolutionaire Roller Forks van MSE-Forks

Palletloos laden en lossen
De RollerForks zijn te gebruiken als ‘gewone’ heftruckvorken, maar ze vormen door de rolletjes op de vorken tegelijkertijd een bijzonder hulpmiddel voor het palletloos laden en lossen van dozen, big-bags en zakgoed waarbij de genoemde goederen op een slip-sheet staan. Wanneer de onderste rij rollen de werkvloer raakt, zullen deze de bovenste rollen in tegengestelde richting aandrijven waardoor de vork onder de slip-sheet door wordt geschoven zonder dat deze de goederen verplaatst. Wanneer de vorken omhoog worden bewogen, ‘vallen’ de rollen naar beneden en liggen de goederen vast op het bovenblad van de vorken. Ze kunnen in tegengestelde volgorde weer worden gelost. De RollerForks zijn niet zwaarder dan reguliere heftruckvorken en maken geen gebruik van hydrauliek. Op de speciaal ontwikkelde website www.rollerforks.com worden alle ins en outs belicht.

Buffet
Uiteraard mocht ook deze uitvinding van MSE-Forks zich op 23 mei in veel belangstelling van de bezoekers verheugen. Een uitvoerig warm en koud buffet maakten de feestelijke dag compleet. Althans, voor de honderden relaties die op de 23e mei waren uitgenodigd in Noord-Friesland. Voor de wijde omgeving volgde op zaterdag 24 mei ook nog een feestelijke Open Dag, waarbij opnieuw alle deuren bij Meijer Plaatbewerking en bij MSE-Forks wijd open werden gezet.                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven