Ga naar hoofdinhoud

Vastgoedrapportage: Stadsregio doet het goed


Op woensdag 28 mei werd de twaalfde editie van De Vastgoed¬rapportage over ontwikkelingen in vastgoed, economie en mobiliteit in de Stadsregio Arnhem Nijmegen gepresenteerd. De presentatie stond in het teken van de ontwikkelingen in de groot¬scha¬lige en perifere detailhandel. Twee prominente sprekers uit de retailbranche gaven hun visie over de recente ontwikkelingen en traden in debat met ¬vertegen¬woordigers van verschillende overheden.

Uit de rapportage blijkt dat de Stadsregio het over het geheel genomen goed doet in vergelijking met het landelijk gemiddelde. De bedrijfsruimtemarkt in de Stadsregio Arnhem – Nijmegen liet in 2007 veel dynamiek zien. Zo bereikte de opname van vierkante meters bedrijfsruimte een nieuw record¬niveau van ruim 180.000 m². In 2006 was dat niveau circa 150.000 m².  Ook sociaal-economisch gaat het goed in de Stadsregio. De werkgelegenheid is in 2007, na enkele magere jaren, sterk gegroeid. Vooral de dynamiek in de commerciële dienst¬verlening is indrukwekkend. De omzet en exportontwikkeling zijn in 2007 erg goed geweest met groeicijfers boven het landelijk gemiddelde. De toch al kleine landbouwsector staat echter duidelijk onder druk.

Kantorenmarkt nu structureel stabiel
Op de kantorenmarkt bleef het in 2007 rustiger dan op de bedrijfsruimtemarkt. Het aanbod van vierkante meters kantoor was in Arnhem en Nijmegen, per 1 januari 2008 nagenoeg gelijk aan één jaar eerder. De voorraad nam er met 1,8 procent toe, wat geheel is toe te schrijven aan verschil¬lende nieuwbouwprojecten in Arnhem. Deze kantorenstad van de Stadsregio herbergt per 1 januari 2008 1.024.000 m² kantoor; in zusterstad Nijmegen is dat 426.000 m². De opname in 2007 daalde, maar het aantal transacties nam toe; er lijkt sprake te zijn van een structureel stabiel opnameniveau.

Groeiende vraag naar goede winkellocaties
De vraag naar goede winkellocaties van retailers is in Arnhem en Nijmegen groot. Door het compacte winkelgebied, met name in Arnhem, stijgen de prijzen op de absolute toplocaties. Leegstand van winkelruimte komt in de Stadsregio op A-locaties dan ook nauwelijks voor. Nijmegen gaat met het projectplan Economisch Offensief Ringstraten de Ringstraten rond het centrum opwaarderen voor ondernemers en winkelend publiek. Een verheugend feit was, dat zowel de binnenstad van Arnhem als die van Nijmegen in de prijzen viel bij de verkiezing van ‘Beste Binnenstad 2007’ in de categorie grote steden. Arnhem werd eerste en Nijmegen tweede.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven