Vanderlande boekt beste jaar ooit • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Vanderlande boekt beste jaar ooit


Vanderlande Industries, specialist in geautomatiseerde material handling-systemen, heeft in het afgelopen (boek)jaar een nettowinst gerealiseerd van € 26,6 miljoen.

Dit betekent een stijging van liefst 89% ten opzichte van het voorgaande jaar. De omzet nam met 14% toe tot € 496 miljoen. Het boekjaar van Vanderlande eindigde op 31 maart 2007. De waarde van de ontvangen orders kwam met een bedrag van € 723 miljoen maar liefst 80% hoger uit dan in het voorgaande boekjaar. Vanderlande verwacht dat omzet en nettowinst in het komende boekjaar (2007/2008) verder zullen groeien.
Het aantal werknemers is in het afgelopen jaar met 182 personen gegroeid naar 1533 (+14%) en ook dat zal in het komende jaar verder toenemen.

Resultaat bijna verdubbeld
Peter Gerretse, President en CEO van Vanderlande Industries, zegt: “Wij kunnen terugkijken op ons beste jaar ooit. Ons resultaat is bijna verdubbeld. We zijn op alle vlakken succesvol geweest en hebben een groot aantal nieuwe orders gekregen.
Op het gebied van bagageafhandeling, waar Vanderlande een van de drie grootste leveranciers ter wereld is, zijn we er weer in geslaagd orders van over de hele wereld binnen te halen: van Johannesburg tot Zhengzhou en van Seattle tot Malaga.”

Distributiesystemen
Hoewel er op de Europese markt een duidelijke groei is in het aantal offerteaanvragen voor distributiesystemen, heeft dit nog niet tot een toename van het aantal ontvangen orders geleid. “Maar dit is ruimschoots goedgemaakt door ons succes in de markt voor sorteersystemen voor expresse pakketdiensten”, zegt Gerretse. “In dit marktsegment hebben wij grote orders binnengehaald van een aantal belangrijke internationale spelers, waaronder DHL. Dat heeft ons de opdracht gegund voor de nieuwe hub in het Duitse Leipzig. En UPS heeft ons geselecteerd voor een grote uitbreiding van de air-hub in de VS, een contract met een waarde van een paar honderd miljoen dollar.”

Heathrow
Maar Gerretse is nog niet klaar: “Bovendien zijn wij trots op de voortgang die is geboekt bij de nieuwe Terminal 5 op London Heathrow. Het werk aan dit prestigieuze project ligt op schema en we zijn nu bezig met de afrondende fases van het inregelen en testen van het systeem. Deze ontwikkelingen onderstrepen de uitstekende positie van Vanderlande Industries wereldwijd. Wij verwachten dat de groei in het komende boekjaar 2007/2008 zal aanhouden.”

Scherpe winststijging
De omzet nam toe van € 436 miljoen in het voorgaande jaar tot € 496 miljoen nu, dat is een stijging met 14%. Een belangrijke bijdrage aan deze winststijging werd geleverd door de dochterondernemingen in Duitsland en Spanje. Ook de verkoop van services voor de systemen, die een recordniveau bereikte, was een belangrijke factor voor de omzetgroei.

Verbetering van marges
De brutowinst (EBIT) steeg van € 24,0 miljoen in het afgelopen boekjaar tot € 46,3 miljoen nu. Dit is vooral te danken aan de groei van de netto-omzet en de algehele verbetering van de marges. De nettowinst is de afgelopen drie jaar eveneens aanzienlijk gestegen: van € 6,6 miljoen twee jaar geleden via € 14,1 miljoen vorig jaar tot € 26,6 miljoen in het boekjaar 2006/2007.
Het orderboek groeide met 38% van € 601 miljoen naar € 828 miljoen. Met uitzondering van zeer grote contracten, zoals met UPS, bleef het orderboek vrijwel op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Nieuwe mensen
In de afgelopen vijf jaar groeide het aantal werknemers met maar liefst 50% tot de huidige 1.533. In de toekomst denkt Vanderlande dit aantal verder te kunnen zien groeien. Zo heeft het bedrijf, met de hoofdvestiging in Veghel, momenteel bijvoorbeeld bijna 100 vacatures, met name voor technici en IT-specialisten op HBO- en universitair niveau.

Samenwerking met de klant
Vanderlande Industries levert geautomatiseerde material handling-systemen en de bijbehorende diensten. Doel hierbij is om de bedrijfsprocessen van klanten te verbeteren en hun concurrentiepositie te versterken. Het bedrijf is actief in de bagageafhandeling op luchthavens, in distributiecentra en in sorteersystemen voor expresse pakketdiensten. Vanderlande is wereldwijd actief met eigen vestigingen in alle belangrijke regio’s in de wereld. De onderneming heeft eigen vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, de Volksrepubliek China, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten van Amerika. Deze “Customer Centres” zijn verantwoordelijk voor alle belangrijke business functies en het onderhouden van de contacten met klanten.

 

Financiële kerngegevens Vanderlande Industries
(in miljoenen euro’s)

Boekjaar 2007/2006 2006/2005 2005/2004
       
Orderontvangsten 722,9 402,0 358,4
Omzet 495,5 436,3 332,3
Orderportefeuille (op 31 maart) 828,3 600,8 635,1
       
Bedrijfsresultaat (EBIT) 46,3 24,0 10,4
Nettowinst voor bijzondere post 26,6 14,1 6,6
Nettowinst 26,6 14,1 1,4
       
Afschrijving 5,6 5,2 4,6
Cashflow 32,2 19,3 6,0
Investeringen 7,7 6,7 7,6
Dividend (1) 13,1 3,9
       
   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven