Van katheters tot spuiten: het nieuwe hightech medisch magazijn van MHH • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Van katheters tot spuiten: het nieuwe hightech medisch magazijn van MHH

Karin Kaiser / MHH Foto: Karin Kaiser / MHH

De Medizinische Hochschule Hannover (MHH) heeft zijn nieuwe logistieke centrum in gebruik genomen in Hannover. 

Op deze locatie zijn alle activiteiten verzameld: de opwerkingseenheid voor medische producten (AEMP), een orderpickmagazijn, de centrale goederenontvangst, de postkamer en de transportdienst. 

Klaar voor de toekomst

Een ander groot voordeel van deze nieuwe stap is de locatie, zegt Andreas Kohlhase, hoofd logistiek van de MHH: “In Stadtfelddamm is het logistieke centrum qua transport ideaal gelegen. We zijn dan ook goed voorbereid op de toekomst.”

Het logistieke centrum beslaat een oppervlakte van ongeveer 5.000 vierkante meter op twee niveaus. Voorheen had MHH de vier logistieke ruimtes op verschillende plekken gevestigd, maar de centralisatie moet de logistiek beter helpen stroomlijnen. 

300 pakketten per dag

In de centrale goederenontvangst van 200 vierkante meter worden de goederen gesorteerd of rechtstreeks naar het pick- of voedselmagazijn gestuurd. Dagelijks gaan hier 300 pakketten de deur uit. De transportdienst verdeelt de goederen over de campus. Er zijn meer dan 1000 ontvangers. 

Monsters naar laboratorium

De postkamer bevindt zich naast de goederenontvangst. Hier komen dagelijks 3000 brieven en 60 pakketten aan. Daarnaast worden er tussen de 200 en 300 monsters voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd. 

Reinigen van medische instrumenten

Het grootste deel van het nieuwe logistieke centrum, 1200 vierkante meter, bestaat uit de opwerking voor medische hulpmiddelen (AEMP), ook wel centrale sterilisatie genoemd. Simpel gezegd houdt dit het reinigen, desinfecteren en steriliseren van herbruikbare medische instrumenten in voor operatiekamers, spreekuurcentra en de verpleegafdeling. 67 medewerkers werken van 6.00 tot 22.00 uur in een tweeploegensysteem, ook in het weekend. Maandelijks verwerken zij 30.000 containers aan medische instrumenten. 

“Hier draait alles om snelheid, precisie en veiligheid”, aldus Kohlhase. 

Steeds complexer

“De instrumenten worden kleiner en de wettelijke vereisten voor de herverwerking van deze instrumenten nemen constant toe. Daarom wordt ook het herverwerkingsproces steeds complexer”, voegt afdelingshoofd Sören Brauer toe. Er wordt gewerkt met hightech-oplossingen. ZO wordt er ultrageluid toegepast om de instrumenten voor robotgeassisteerde chirurgie te reinigen. Alle processen worden gecontroleerd en elektronisch gedocumenteerd en elke tray wordt voorzien van een barcode. 

Van katheters tot spuiten

Bij fine commissioning worden steriele, medische eindproducten zoals katheters, buikbanden en spuiten opgeslagen en naar wens samengesteld, bijvoorbeeld in de operatiekamer. Dit zijn zogenaamde basissets of aanvullende sets voor specifieke chirurgische ingrepen. Ook hier worden ze individueel en naar wens verpakt. 

Kohlhase: “Met het logistieke centrum op één centrale locatie zijn we erin geslaagd de logistieke processen te standaardiseren en te optimaliseren.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven