V/d Waal: ‘In warehouses zal impact van robotisering enorm groot zijn’ • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

V/d Waal: ‘In warehouses zal impact van robotisering enorm groot zijn’


Robert van der Waal, topman van Samsung Smart Logistics, is sinds januari de nieuwe voorzitter van TKI Dinalog. Tijd daarom voor een interview over innovatie in het warehouse.

Wat zijn binnen het hele logistieke speelveld op dit moment de belangrijkste innovatiethema’s?

“Wij zijn onder andere afhankelijk van de overheid en de thema’s die met name de Ministeries van Economische Zaken van Infrastructuur & Waterstaat en de Topsector logistiek op de agenda zetten. Dan staat verduurzaming bovenaan. Dat geldt voor elke tak van logistiek. Een ander belangrijk thema is de drukte in de stad. Dat gaat het met name over ‘last-mile delivery’.”

“Hoe gaan we om met al die verschillende busjes van verschillende pakketvervoerders? Persoonlijk ben ik vooral benieuwd naar de ontwikkeling in voertuigtechnologie: gaan we naar waterstof of elektrisch aangedreven materieel? En vergeet vooral niet robotisering.”

Wat is TKI Dinalog?
Dinalog is het samenwerkingsverband tussen het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI), Dinalog, TNO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Ze doen gezamenlijk onderzoek naar innovatie binnen de logistiek.

“Robotisering is een vakgebied dat enorm in ontwikkeling is. Het World Economic Forum verwacht dat robotisering op korte termijn leidt tot verlies van vijf miljoen banen, maar dat ook twee miljoen nieuwe banen ontstaan. De sector transport en logistiek wordt het hardst geraakt, stelt onderzoek uitgevoerd door Oxford University. Dat vraagt om extra aandacht voor sociale innovatie.”

Is dat het belangrijkste thema in warehousing?

“Met name in warehouses zal de impact van robotisering enorm groot zijn. Robots kunnen mensen ondersteunen bij het tillen van zware goederen of het overnemen van repeterende werkzaamheden. Dat is een positieve ontwikkeling, maar we zien het nu al gebeuren dat robots het werk van mensen overnemen. Dat raakt niet alleen orderpickers en andere medewerkers op de vloer, maar ook managers zoals ikzelf

“De beslissingen die wij dagelijks nemen, zullen in de toekomst steeds meer door kunstmatige intelligentie worden genomen. Veel onderzoek is nodig naar de impact op het werk van medewerkers en managers. Welke nieuwe taken ontstaan voor de mensen die overblijven? Ik ben geen doemdenker, maar wel een vooruitkijker.”

Ben je benieuwd naar de rest van het interview? Het volledige verhaal staat in de Warehouse Totaal die binnenkort bij je op de mat ligt. Nog geen abonnee? Klik dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven