Besparing van miljoenen euro’s?
Audi heeft zijn huidige fabrieksvoertuigen uitgerust met loodzuuraccu’s. Als die leeg zijn, moeten ze worden verwijderd om ze op te laden. Lithium-ion-batterijen kunnen in de heftrucks blijven zitten en ’s nachts of tijdens ploegenwisselingen aan de stroom worden gelegd. Daardoor zegt Audi miljoenen euro’s te kunnen besparen.
“Er zitten waardevolle grondstoffen in een lithium-ion-batterij en er is veel energie nodig om er een te maken”, reageert Peter Kössler, bestuurslid voor Productie en Logistiek bij Audi. “Om tot echt duurzame elektrische mobiliteit te komen, moeten we dus ook kijken hoe we batterijen kunnen hergebruiken.”

Voldoende batterijcapaciteit
De lithium-ion-batterijen die in de fabrieksvoertuigen van Audi worden hergebruikt, zaten eerder in de elektrische Audi e-tron en in de hybridemodellen Audi A3 en Q7 e-tron. Deze batterijen hebben vaak voldoende capaciteit over om de heftrucks op een vertrouwd niveau laten functioneren. Audi studeert al twee jaar op het hergebruikproject en in de fabriek in Ingolstadt wordt er nu dus mee getest.
Wat zijn de grootste voordelen van lithium-ion?
Zogezegd worden steeds meer heftrucks uitgerust met lithium-ion. Bedrijven als Jungheinrich en Linde Material Handling waren al ‘om’. Maar wat zijn eigenlijk de grootste voordelen van deze technologie, naast de voordelen die eerder in deze tekst genoemd zijn?
- Een zeer hoge energiedichtheid. Dat betekent dat er minder cellen nodig zijn om een accu te vormen. Daardoor zijn ze compacter en raken ze niet gauw leeg.
- Beperkte zelfontlading. Je kan een volle accu wegleggen om die een paar maanden later weer te gebruiken. De capaciteit zal dan slechts minimaal zijn afgenomen.
- Geen geheugeneffect. Het geheugeneffect houdt in dat een accu kracht verliest als-ie niet helemaal leeg wordt opgeladen. Dat probleem heeft de lithium-ion-batterij dus niet.
- Lange levensduur. Gemiddeld gaat een li-ion-batterij drie jaar mee en de accu vergt ook geen onderhoud.
Ken jij ook een bedrijf dat lithium-ion-batterijen hergebruikt voor in het magazijn? Of zijn er andere innovaties/toepassingen die we niet mogen missen? Laat het de redactie weten via g.freriks@eisma.nl.