Ga naar hoofdinhoud

UPS maakt werk van robotisering en automatisering in nieuw distributiecentrum Roermond


UPS investeert al jaren miljarden in zijn Europese netwerk. Nederland wordt niet overgeslagen. Het paradepaardje voor de supply chain tak staat sinds kort in Roermond. Het Amerikaanse pakketbedrijf heeft in Limburg een nieuw distributiecentrum geopend. Qua omvang is dit een van de grootste warehouses voor het bedrijf in Nederland. De grootte is echter niet wat het meeste opvalt. Blikvangers zijn het automatiserings- en robotiseringsniveau.  

UPS Supply Chain opende op 1 maart vorig jaar haar nieuwe distributiecentrum in Roermond. De bestaande campus van 85.000 vierkante meter (verdeeld over twee panden) is uitgebreid. Op enkele honderden meters van het warehouse dat in 2010 werd uitgeroepen tot het mooiste dc van Nederland, is een distributiecentrum gebouwd van 17.000 vierkante meter. De extra meters zijn nodig om de sterke groei in retail, high-tech en industriële productie te ondersteunen in het algemeen en specifiek van klant Grover; een Duits bedrijf dat als core business heeft het leasen van high tech goederen. Omdat het bedrijf, dat vorig jaar Bomi inlijfde, hard groeit, wordt alweer gewerkt aan de volgende uitbreiding, want nog voordat het nieuwe warehouse van 17.000 vierkante meter goed en wel operationeel was, is begonnen met de aanbouw van nog eens 15.000 vierkante meter warehouseoppervlakte. Daarmee komt de nieuwbouwteller in Roermond op 32.000 vierkante meter. In het derde kwartaal moet het volledige distributiecentrum operationeel zijn.

Robots en automatisering troef in Roermond

Dat wil niet zeggen dat er tot dan logistiek niets gebeurt. Integendeel. UPS heeft vorig jaar al het eerste deel van 15.000 vierkante meter in gebruik genomen. Patrick Loos, manager Benelux UPS Supply Chain: “De klant groeit hard, daarom zijn we traditioneel begonnen.” Dat is een understatement blijkt uit de rondgang door het spiksplinternieuwe warehouse. Pallet- en legbordstellingen domineren het zicht. Er staan ook vele dozen op de grond. Daar komt binnenkort 360 graden verandering in. In het derde kwartaal van dit jaar zullen automatiering en robotisering het aanbeeld bepalen. Het dc wordt onder meer uitgerust met een automatisch opslag- en ophaalsysteem (ASRS) en autonome mobiele robots (AMR).

Autostore in UPS warehouse

Het kloppende hart van de operatie wordt een groot Autostore systeem). Het systeem wordt voorzien van 64.000 bakken en 72 robots. Daarmee wordt het Autostore systeem vier keer groter dan het Autostore dat UPS in zijn warehouse enkele honderden meters in gebruik heeft sinds 2020. Het systeem krijgt negentien pickstations voor zowel in- als outbound. Opvallend is de locatie; niet aan de buitenkant van het pand zoals meest gebruikelijk, maar in een tunnel in het midden van het systeem. Loos: “Er is geen verkeer dus het vergroot de veiligheid én de locatie van de pickstations liggen centraler waardoor de aanvoer van de bakken minder tijd in beslag neemt.” Een andere opmerkelijk feit is dat de value added logistics op de mezzanine verbonden is met de Autostore. Via een conveyor zijn de producten die extra handeling nodig hebben geschakeld aan het automatische opslagsysteem. “Zo hoeven we minder afstand te overbruggen.”

Premium artikel

Je wilt een   Premium   artikel lezen.

  • Log in als abonnee
  • Abonneer om direct onbeperkt   Premium   artikelen te lezen

Onbeperkt   Premium   artikelen lezen voor €3,62 per maand

– Onbeperkt   Premium   artikelen lezen op warehousetotaal.nl

– Alle edities van Warehouse Totaal digitaal lezen voor € 12,12 per maand

Direct abonneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven