Tweede Kamer wil einde aan bouw distributiecentra; minister niet • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Tweede Kamer wil einde aan bouw distributiecentra; minister niet


De verdozingsdiscussie is op scherp gezet door de Tweede Kamer. Een meerderheid van de volksvertegenwoordigers wil dat er een einde komt aan de bouw van nieuwe warehouses buiten bestaande bedrijventerreinen. Hugo de Jonge, minister van VROM wil zo ver niet gaan.

De regering moet meer doen om verdozing en ‘verrommeling’ tegen te gaan. Dat stelde de Tweede kamer eerder dit jaar al. Een verbod op nieuwbouw van grote distributiecentra werd toen ter zijde geschoven. Maar dat is nu veranderd.

Geen distributiecentra buiten bestaande bedrijventerreinen

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt de oproep van het CDA om de bouw van nieuwe distributiecentra aan banden te leggen. De CDA’er krijgt steun van ChristenUnie en D66. Deze partijen vinden dat er geen distributiecentra meer buiten bestaande bedrijventerreinen mogen worden gebouwd. Dat bepleitten ze gisteren tijdens een debat over ruimtelijke ordening.

Troep

ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis: “We moeten voorkomen dat gemeenten waardevolle landbouwgrond verkopen, alleen om tegemoetkomen aan onze behoefte aan troep”, die mede sprak namens de fractie van D66, meldt het FD.

Lees ook
Verdozing: NDL directeur pleit voor kwaliteit boven kwantiteit maar bovenal slimmer bouwen

Onverstandig vindt VVD

VVD was minder fel van toon. “Helemaal geen nieuwe locaties voor distributiecentra zou onverstandig zijn’, vindt Kamerlid Fahid Minas “Boodschappen online bestellen gebeurt steeds meer. Daarom kun je niet bij voorbaat zeggen: distributiecentra willen we niet meer.”

Geen verbod vindt minister

In het coalitieakkoord hebben de vier partijen afgesproken dat er een einde moet komen aan de verdozing, het volbouwen van landelijke gebieden met grote distributiecentra. Maar het wachten is nog op de invulling van die afspraak met beleid. Dat gaat gebeuren in het vierde kwartaal, beloofde De Jonge de Kamer. Het nieuwe beleid “zal heel veel restrictiever zijn”, zei hij. “Maar er moet wel ruimte voor nieuwbouw blijven.”

NDL directeur Remco Buurman pleit voor slimmer bouwen

Remco Buurman. Directeur NDL begrijpt het sentiment over de verdozing, maar kijkt vooral oplossingsgericht “Er is in Nederland steeds minder ruimte en die beperkte ruimte die er is moet je slimmer delen. Als logistieke sector moet je kijken hoe bouwen slimmer kan. Denk aan distributiecentra er mooier uit laten zien.” Het dc van Rhenus in Tilburg noemt hij als goed voorbeeld. In Twente, aan de entree van XL Businesspark Twente in Almelo, verrijst een multi-client distributiecentrum dat voorzien wordt van een kilometer lang natuurscherm met een grote variatie aan klimplanten. Enkel de esthetische kant is niet genoeg: “Denk ook aan meerlaags bouwen (DSV bouwt in Limburg een meerlaags dc red.) en een multifunctionele inrichting.”

Samenwerking en slimmer bouwen is de toekomst,  betoogde ook Jack van der Veen, hoogleraar Supply Chain Management aan Nyenrode Business Universiteit eerder dit jaar in een column.

TLN verbolgen

TLN deelt de mening dat er moet worden gekeken naar het gebruiken van bestaande locaties, maar vindt het onverstandig dat er een streep door nieuwe locaties gaat. Logistiek vastgoed is immers van essentieel belang voor de efficiënte en duurzame bevoorrading van onze inwoners en bedrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven