Trends in de logistiek in 2021 • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Trends in de logistiek in 2021


Het jaar 2021 is al even onderweg en er zijn talrijke trends waarneembaar die vermoedelijk tot ver na 2021 zullen aanhouden. Mede vanwege de pandemie zijn ook logistieke bedrijven genoodzaakt om hun businessmodel in sommige gevallen aan te passen of te optimaliseren. Het feit dat consumenten bijvoorbeeld niet altijd in fysieke winkels konden winkelen tijdens de pandemie, zorgde voor een grote druk op de logistiek.

Meer e-commerce

Door de pandemie hebben veel meer consumenten kennis mogen (moeten) maken e-commerce. Veel fysieke winkels waren tijdens de lockdown gesloten, wat veel kansen opleverden voor de e-commerce. Ook mensen die eerder nog maar weinig bestelden in webwinkels, werden min of meer gedwongen om er toch gebruik van te maken. Voor de logistieke sector zorgde dit voor ontzettend veel werkdruk. Grote bedrijven konden de pakketvraag amper aan, wat resulteerde in tal van vertragingen. Een ander gevolg van de groeiende e-commerce is een toename aan retourzendingen. Bedrijven zullen zichzelf beter af moeten vragen hoe retourzendingen moeten worden verwerkt en tegen welke kosten dit moet worden gedaan. Nederlanders willen namelijk liever niet betalen voor een retourzending, maar tegelijkertijd moeten de kosten van een retour wel degelijk betaald worden.

Duurzaamheid

Een duurzaam bedrijfsproces is een trend die eigenlijk betrekking heeft op alle sectoren, maar ook zeker voor de logistiek opgaat. Duurzaamheid is voor steeds meer bedrijven een belangrijke pijler geworden in de bedrijfsvoering. In de logistieke sector resulteert dit in diverse ontwikkelingen: elektrisch vervoer, duurzame(re) verpakkingen en een meer duurzame supply chain. Steeds meer organisaties kiezen er bijvoorbeeld voor om hun brandstofauto’s in te ruilen voor elektrische modellen. Elektrische voertuigen zijn in aanschaf en verzekering wellicht nog wat duurder, maar daar staat tegenover dat ze waardevaster zijn en goedkoper in gebruik. Bovendien zijn er aantrekkelijke deals en regelingen te sluiten voor een elektrisch wagenpark. En om al te dure autoverzekeringen te voorkomen is de autoverzekering vergelijken een goed idee. Zeker als het om een groot wagenpark gaat, is hier de nodige winst mee te behalen.

5G-technologie

Er is de afgelopen tijd veel om 5G te doen geweest, terwijl het voorlopig nog niet veel verschil heeft opgeleverd. Een feit is wel dat mobiel internet in de toekomst véél sneller wordt. Ook in de logistiek ontkomt men niet aan het gebruik van 5G. Door de enorm snelle dataoverdracht kunnen verschillende toepassingen binnen de logistiek sneller met elkaar communiceren. Er gaan zelfs geluiden op dat 5G ervoor kan zorgen dat een vaste internetverbinding op den duur helemaal niet meer nodig is.

Kunstmatige intelligentie

Je ontkomt bijna niet aan het buzzword: kunstmatige intelligentie. Ook wel met de Engelse afkorting A.I. genoemd. Ook in de logistiek is het belangrijk om deze trend op de voet te volgen. Het kan enorme (supply chain) voordelen behalen wanneer kunstmatige intelligentie vakkundig wordt ingezet. Hoe kunstmatige intelligentie er voor de logistiek precies uit moet komen te zien, blijft natuurlijk gissen. Echter, wat wel kan worden gezegd is dat het de operationele kosten behoorlijk omlaag kan gaan brengen wanneer het goed wordt ingezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven