De crisis lijkt nauwelijks effect te hebben op ziekteverzuim: dit is het afgelopen jaar niet noemenswaardig veranderd. Over alle branches bekeken kost het ziekteverzuim het mkb 224 miljoen euro per jaar.
Ruim driekwart van de ondervraagde mkb-bedrijven in alle sectoren heeft een arbodienstregeling of een ziekteverzuimregeling. De trend daarbij is dat kleine bedrijven vaker een ziekteverzuimverzekering afnemen dan grote bedrijven. Ook nemen kleine bedrijven vaker zelf maatregelen tegen ziekteverzuim, zoals het aanpassen van de werkplek of het begeleiden van zieke werknemers.
Mkb’ers storen zich er het meest aan dat de vervanging van zieke werknemers vaak moeizaam verloopt en dat planningen en afspraken met klanten veranderen. Daarnaast vormen de administratieve rompslomp en de contacten met soms weinig coöperatieve arbodiensten een veelgehoorde klacht. Gemakzucht bij werknemers scoort ook hoog. De vraag naar de ‘beste smoes’ leverde bijzondere resultaten op, zoals: ‘mijn koe moest bevallen’, ‘ik ben in de gracht gefietst’, ‘ik werd ziek door alle gratis drank op het personeelsfeest’ en zelfs ‘ik dacht dat het zondag was’.
Het verzekerings- en dienstenaanbod van Delta Lloyd sluit aan bij deze onderzoeksresultaten. De verzekeraar introduceerde in september 2010 Zorg & Inkomen Actief: met deze totaaloplossing kunnen werkgevers een collectieve zorgverzekering, ziekteverzuimverzekering, verzuimmanagement (inclusief diensten van een bedrijfsarts) en interventieverzekering in één afsluiten. Met dit diensten- en verzekeringspakket kan de werkgever kosten besparen op zijn zorg- en verzuimverzekeringen en onnodig verzuim terugdringen.
Zie ook: www.nuzorgeninkomen.nl