Ga naar hoofdinhoud

Transportsector kan 10 miljoen besparen op ziekteverzuim


77 procent van de mkb’ers in de groothandel & transportsector denkt dat hun ziekteverzuim lager ligt dan het landelijk gemiddelde. Daarmee lijken zij het verzuimprobleem te onderschatten. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo uitvoerde in opdracht van Delta Lloyd. Er zijn 4.065 mkb-bedrijven (4-50 werkenden) in de groothandel & transport, die op basis van dit onderzoek elk gemiddeld 2.481 euro per jaar zouden kunnen besparen.
 
Van de bedrijven in de groothandel & transport ervaart 55 procent in zekere mate problemen door ziekteverzuim, 7 procent zelfs grote problemen. 70 procent van de bedrijven in de sector denkt ziekteverzuim wel grotendeels of in enige mate te kunnen beïnvloeden, en slechts een kwart van de bedrijven neemt ook daadwerkelijk maatregelen. Overige sectoren die onder de loep zijn genomen zijn bouw, industrie, detailhandel & horeca en zakelijke dienstverlening.

De crisis lijkt nauwelijks effect te hebben op ziekteverzuim: dit is het afgelopen jaar niet noemenswaardig veranderd. Over alle branches bekeken kost het ziekteverzuim het mkb 224 miljoen euro per jaar.

Ruim driekwart van de ondervraagde mkb-bedrijven in alle sectoren heeft een arbodienstregeling of een ziekteverzuimregeling. De trend daarbij is dat kleine bedrijven vaker een ziekteverzuimverzekering afnemen dan grote bedrijven. Ook nemen kleine bedrijven vaker zelf maatregelen tegen ziekteverzuim, zoals het aanpassen van de werkplek of het begeleiden van zieke werknemers.

Mkb’ers storen zich er het meest aan dat de vervanging van zieke werknemers vaak moeizaam verloopt en dat planningen en afspraken met klanten veranderen. Daarnaast vormen de administratieve rompslomp en de contacten met soms weinig coöperatieve arbodiensten een veelgehoorde klacht. Gemakzucht bij werknemers scoort ook hoog. De vraag naar de ‘beste smoes’ leverde bijzondere resultaten op, zoals: ‘mijn koe moest bevallen’, ‘ik ben in de gracht gefietst’,  ‘ik werd ziek door alle gratis drank op het personeelsfeest’ en zelfs ‘ik dacht dat het zondag was’.

Het verzekerings- en dienstenaanbod van Delta Lloyd sluit aan bij deze onderzoeksresultaten. De verzekeraar introduceerde in september 2010 Zorg & Inkomen Actief: met deze totaaloplossing kunnen werkgevers een collectieve zorgverzekering, ziekteverzuimverzekering, verzuimmanagement (inclusief diensten van een bedrijfsarts) en interventieverzekering in één afsluiten. Met dit diensten- en verzekeringspakket kan de werkgever kosten besparen op zijn zorg- en verzuimverzekeringen en onnodig verzuim terugdringen.
Zie ook: www.nuzorgeninkomen.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven