Ga naar hoofdinhoud

Transportondernemers positief over 2007


Als het aan transportondernemers ligt, gaat 2007 als ‘goed’ jaar de boeken in. Dit, ondanks het feit dat 2006 wat betreft bedrijvigheid een beter jaar was en het vierde kwartaal van 2007 tegenviel. Over de toekomst durven de ondernemers nog niet zoveel te zeggen.

Dit blijkt het conjunctuurbericht over het vierde kwartaal van TLN. Het vierde kwartaal 2007 viel voor veel ondernemers tegen door een te hoge inschatting van de transportbedrijvigheid. Consumenten waren niet zo happig op het kopen van non-foodartikelen. Winkels in non-foodartikelen maakten in december net als de maand daarvoor nauwelijks meer omzet dan in 2006. Ook de productiegroei in de industrie viel tegen vergeleken met 2006.

Geslaagd
Het resultaat was dat de verwachte bedrijvigheid tegenviel, met name in de internationale transport en logistieke activiteiten. Ook het omzet- en winstniveau bleef achter ten opzichte van het laatste kwartaal van 2006. Ondanks dat beschouwen transportondernemers 2007 net als 2006 als een geslaagd jaar. Bijna tachtig procent van de ondernemers sluit het jaar dan ook met winst af.

Onzekerheid
Tweederde van de ondernemers wil dit jaar uitbreiden, ondanks hun voorzichtigheid omtrent de toekomst. Wel is een kleiner aantal bedrijven dan een jaar eerder van plan het pakket logistieke diensten uitbreiden. Het vertrouwen van de ondernemers daalt voor de derde keer op rij, maar staat nog steeds op een hoog niveau. Vooral de hoge dieselprijs in het laatste kwartaal en het tekort aan chauffeurs zorgen voor onzekerheid.

Stemmingsindicator
Het conjunctuurbericht is voor een belangrijk deel gebaseerd op de conjunctuurenquête, die TLN sinds 1995 vier keer per jaar onder zijn leden houdt. De jongste uitslagen geven een beeld van de stemming in de branche over het vierde kwartaal van 2007. TLN hanteert daarbij de zogenaamde stemmingsindicator. Deze bestaat uit weging van het percentage positief en negatief gestemde ondernemers ten opzichte van het totale aantal.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven