TLN, EVO en KNV boos om lege subsidiepot schone vrachtauto’s • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

TLN, EVO en KNV boos om lege subsidiepot schone vrachtauto’s


TLN, EVO en KNV zijn boos over het bericht dat de subsidiepot voor euro 5 en EEV (Enhanced environmentally friendly vehicle) vrachtauto’s nu al leeg is. Volgens de drie organisaties leidt dit ertoe dat ondernemers onvoldoende geld hebben om te investeren in schone vrachtauto’s. Daardoor kunnen zij stadscentra moeilijker bevoorraden, omdat veel gemeenten alleen de schoonste vrachtauto’s toelaten. Dit terwijl het ministerie eerder nog had toegezegd dat er voldoende subsidie zou komen voor schone vrachtauto’s.

Investeren
Volgens SenterNovem, de partij die verantwoordelijk is voor de subsidieverlening, is in maart het aantal aanvragen enorm gestegen. De oorzaak hiervan ligt in de aangekondigde aanpassing van de bedragen voor het zwaardere segment, Euro 5 vrachtauto’s met een vermogen vanaf 225 kW. Subsidiebedragen voor deze voertuigen zijn per 1 april aangepast van 2.500 euro naar 500 euro. In 2006 hebben EVO, TLN en KNV met een tiental gemeenten en de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat een convenant ondertekend waarin afgesproken is dat er samengewerkt gaat worden aan verbetering van de luchtkwaliteit in binnensteden. Het instellen van milieuzones in diverse steden heeft ertoe geleid dat ondernemers op grote schaal moeten investeren nieuwe, schonere voertuigen.

Nieuw budget
In het convenant is afgesproken dat ondernemers versneld zullen investeren in schonere vrachtauto’s, of in voertuigen voorzien van roetfilter. Omdat dit een enorme impact heeft voor het bedrijfsleven, heeft het Rijk beloofd hier voldoende subsidiemogelijkheden tegenover te stellen. TLN, EVO en KNV roepen het ministerie van VROM daarom nu op om snel een nieuw budget ter beschikking te stellen. De organisaties schatten in dat er dit jaar nog minimaal 8.000 nieuwe euro 5 voertuigen worden afgeleverd. Op basis van de huidige regeling komt dat neer op minimaal 15 miljoen euro benodigde subsidie.

TLN
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven