Er is een keurmerk ‘Veilig Magazijn’ in de maak. Volgens voormalig BMWT-directeur Anton van Loon en de Vereniging van Logistieke Adviseurs (VeLA) is de introductie gepland in oktober 2015.
Anton van Loon werkt tegenwoordig als voorzitter van de centrale waarborgcommissie van de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV) samen met de VeLA aan de herintroductie van het keurmerk ‘Veilig Magazijn’. Dit keurmerk bestaat feitelijk al sinds 2004, maar is onder auspiciën van de VeLA nooit echt van de grond gekomen, bekent Van Loon.
De verklaring ligt volgens hem in de terugtredende overheid, die stelt dat de markt zelf zorg moet dragen voor meer veiligheid. En dat blijkt. “In 2013 zijn ruim 10% minder Arbo-inspecties uitgevoerd dan in 2012”, stelt Van Loon. “En nu geeft de Inspectie SZW in haar jaarplan 2014 voor het eerst duidelijk aan dat zij meer ruimte wil geven aan sociale partners voor een eigen invulling van de wettelijke zorgplicht met betrekking tot veiligheid en dat ook gewerkt wordt aan een vermindering van de regeldruk. Zelfregulering dus.”
In de discussie over zelfregulering zijn onafhankelijkheid en deskundigheid de belangrijkste kwesties. De overheid zet daarbij vooral in op onafhankelijkheid, geen ‘slagers die eigen vlees keuren’. Als instrument hanteert zij daarbij certificering onder de paraplu van de Raad voor de Accreditatie. Samen met onder andere VeLA-voorzitter Eric Hereijgers heeft Van Loon het keurmerk ‘Veilig Magazijn’ daarom weer nieuw leven ingeblazen. Met een subsidie van het ministerie van SZW en in de overtuiging dat de tijd er nu wel rijp voor is.
Doelstelling
Via het Keur Veilig Magazijn kunnen logistieke ondernemingen aantonen dat de veiligheidsrisico’s in het warehouse onder controle zijn. Dat is belangrijk voor opdrachtgevers, magazijnmedewerkers, de arbeidsinspectie en het imago. Het Keur Veilig Magazijn wordt gerealiseerd door professionals, die vanuit een onafhankelijke en deskundige insteek de audits uitvoeren. Het keur legt de nadruk ook op ‘lean’ en ‘deskundigheid’. Daarnaast past het naadloos binnen de bestaande verplichtingen, zoals de RI&E en ‘Plan van Aanpak’.
Tenslotte is het keur ‘Veilig Magazijn’ ingebed in het overkoepelende systeem ‘VeiligMagazijn’ met aandacht voor de certificering van zowel heftruckchauffeurs als een logistiek preventiemedewerker en het gebruik van logistieke veiligheidsmiddelen.
Logistieke veiligheidscatalogus
Onderdeel van het geheel is de logistieke veiligheidscatalogus, een database waarin per logistiek Arborisico-gekwalificeerde oplossingen worden aangeboden. Deze zijn thematisch opgedeeld in deelgebieden en worden verduidelijkt met beeldmateriaal voor de inzetmogelijkheden van diverse logistieke veiligheidsmiddelen. Ook worden per deelgebied Arbo-oplossingen aangereikt, compleet met kostenindicatie, leveranciers e.d. Deze Arbo-oplossingen zijn door het College van Deskundigen beoordeeld en akkoord bevonden.