Sleutelrol voor logistiek
In een bedrijf van die omvang, dat in volle groei is, speelt de logistiek een sleutelrol. De logistiek is in grote mate bepalend voor het succes en vraagt voortdurend aandacht. De Tiflow-module van Transporeon heeft Knauf Insulation geholpen om de toekenning van transportorders te automatiseren, met als voordelen een belangrijke kostenverlaging en een vereenvoudiging van de werkwijze. Daarnaast beheert Tislot binnen de fabrieken de aankomst van alle vrachtwagens en reduceert en stroomlijnt het de laad- en lostijden.
Geautomatiseerd
De Tilow-module is een onderdeel van het e-logistics communicatieplatform Tisys van Transporeon. Voordat Knauf Insulation voor deze module koos, onderhandelde het over contracten met vervoerders op basis van vooraf bepaalde, gemiddelde volumes. De toekenning van transporten gebeurde al via een SAP-systeem en was dus voor een deel geautomatiseerd, zonder papierstroom. De communicatie hierover verliep via automatische fax- en e-mailberichten.
Arbeidsintensief
Een van de nadelen was evenwel dat het onmogelijk was om een automatische bevestiging te krijgen van de vervoerders bij aanvaarding van de bestelling. Dit moest uiteindelijk telefonisch gebeuren. Deze manier van werken was erg arbeidsintensief, al was het maar omdat men telkens moest verifiëren of een fax goed was aangekomen. Werd een bestelling plots geweigerd, dan kon dit problemen opleveren.
Oplossing
Peter Klein, Operationeel Directeur voor West-Europa, zocht een oplossing om het logistieke proces te standaardiseren en te optimaliseren: “De afdeling ‘Insulation’ van Knauf, opgericht in 2002, is relatief jong in verhouding tot de lange geschiedenis van de Knauf-groep. Tijdens onze zoektocht naar de beste oplossingen voor Knauf Insulation, ben ik onder andere gaan kijken bij onze gipsdivisie, waar ze al enkele jaren geleden logistieke diensten met toegevoegde waarde ontwikkelden in meerdere Europese landen. Knauf Gips was één van de eerste klanten van Transporeon en is vandaag één van de belangrijkste gebruikers van het Tisys-platform in Duitsland en Polen. Mijn collega’s waren zeer tevreden over Tisys. Na een grondige analyse van onze specifieke behoeften, die werd uitgevoerd in samenwerking met Transporeon, kozen wij voor de Tiflow-module, met als pilootproject onze glaswolfabriek in België.”
Toekenning
“Het toekenningproces van transporten via Tiflow gebeurt op basis van vooraf vastgelegde criteria:, vervolgt Klein. “Die werden door ons ontwikkeld en kaderen in onze logistieke strategie, gebaseerd op langdurige contractuele relaties met externe dienstverleners. Het zijn criteria die voor onze organisatie pertinent zijn voor het toekennen van transporten.” De oplossing moest niet alleen compatibel zijn met SAP R3, maar ook met het systeem van ‘standing trailers’ dat Knauf gebruikt in een aantal fabrieken. Bovendien moest de oplossing gesloten en beveiligd zijn, geschikt zijn voor verdere uitbreiding en natuurlijk ook economische voordelen bieden.
Groot volume
“De getransporteerde materialen hebben een groot volume, maar zijn licht en vereisen dus vrachtwagens met een grote volumecapaciteit. Onze dienstverleners komen uit heel Europa en zijn gespecialiseerd in transport naar bepaalde regio’s of beschikken over een netwerk bestaande uit een uitgebreide vloot, verdeeld over verschillende landen, waardoor rondritten kunnen worden opgezet”, legt Peter Klein uit. “De implementatie werd afgewerkt in september 2006. Vandaag wordt 98 procent van onze transporten toegekend met Tiflow in de pilootfabriek.
Tislot-module
Een andere vereiste van Knauf Insulation bij het optimaliseren van zijn logistiek was dat de oplossing in staat moest zijn de aankomst te beheren van vrachtwagens die komen laden en lossen in de fabrieken. De Tislot-module van Transporeon beantwoordde aan deze vereiste. “In de Belgische fabriek in Visé gaan er zes en een halve dag per week, 24 uur per dag transporten door,” zegt Peter Klein. “Gemiddeld komen er per dag 60 vrachtwagens bij de kades aan, op piekmomenten kan dit zelfs oplopen tot 140. Het aantal transporten stijgt gestaag, parallel met de groei van ons bedrijf. In 2004 zijn er 12.000 voertuigen in Visé gepasseerd. In 2007 zal dit aantal gegroeid zijn tot 17.500. Bijgevolg vertoont de lengte van de wachtrijen dezelfde exponentiële groeicurve. Daarbovenop staat de transportsector zwaar onder druk door de nieuwe reglementeringen inzake de werktijden van chauffeurs en de invoering van de digitale tachograaf.”
Personeel
Dankzij Tislot werd het personeel dat nodig is voor het laden en lossen, gereduceerd met 20 procent. Dat personeel werd op een efficiëntere manier elders ingezet. Voordien kende men het juiste aankomstuur van de vervoerders niet en moest men dus op alle momenten een volledige ploeg ter beschikking hebben. Vandaag is dat niet langer nodig. Peter Klein: “Dankzij Tislot heeft de logistieke afdeling in enkele muisklikken een duidelijk overzicht van de behoeften en van de status van alle transporten, en kan ze dit minuut per minuut opvolgen. Elke vervoerder die een lading kreeg toegewezen via Tiflow, reserveert nu een tijdsvenster om te komen laden. De kostenbesparing is aanzienlijk. Een analyse na 6 maanden bracht zeer duidelijk de pieken van de verschillende laadmomenten in kaart en stelde ons in staat om de inzetbaarheid van onze werknemers te optimaliseren door de nacht-, ochtend- en namiddagploegen te reorganiseren.”
Makkelijker
Voor de vervoerders is het beheer van de rij- en rusttijden van hun chauffeurs ook heel wat makkelijker geworden. “Vandaag de dag weten we dat een voertuig 90 minuten bij ons blijft, van bij de aankondiging van zijn aankomst, het laden, het in orde brengen van de documenten tot het vertrek. Vroeger was het totaal onmogelijk om dit in kaart te brengen!”
Transporeon
Transporeon werd in 2000 in Duitsland opgericht en werd snel sterk op het gebied van e-logistiek door een rechtstreeks contact tussen verladers en hun transporteurs, maar ook tussen verladers onderling, mogelijk te maken. Vele klanten in verschillende Europese landen doen een beroep op de modules van het Tisys-systeem. Transporeon stelt zijn logistieke oplossingen en dienstverlening ter beschikking van alle ondernemingen, ongeacht de sector waarin ze actief zijn, met als voorbeelden Goodyear, Stora Enso en Knauf. De hoofddoelstelling is de efficiëntie en de competitiviteit te verhogen door de kosten te verminderen en de logistieke procedures te vereenvoudigen. Transporeon is gevestigd in Ulm en er werken zo’n 90 mensen.