Ga naar hoofdinhoud

Tien supply chain trends volgens Intermec


Intermec, bekend als ontwikkelaar, producent en integrator van technologieën voor het identificeren, volgen en beheren van supply chain assets, heeft een top 10 van supply chain trends samengesteld.

De ranglijst is tot stand gekomen op basis van informatie die is verkregen uit relaties met duizenden klanten en toonaangevende ICT-leiders wereldwijd. Het gaat dan ook om trends op het gebied van ICT, mobiliteit en supply chain

Intermec Scanning 2   Intermec Scanning 7   Intermec Scanning 8

1.      Connectiviteit  – Bluetooth, Wi-Fi en datanetwerken

Technieken als Bluetooth, Wi-Fi en datanetwerken (bijvoorbeeld GPRS) zijn niet nieuw. Wel nieuw is de integratie van al deze technieken in één apparaat. Hierdoor is het niet meer nodig om een PDA én een telefoon te gebruiken. Alle functies zitten tegenwoordig in één apparaat.

2.      Robuuste apparaten met GPS, geschikt om mee te bellen

GPS is één van de functies die tegenwoordig in veel apparaten geïntegreerd is. Door de integratie van GPS is een apart toestel voor navigatie niet langer nodig. De combinatie van GPRS en GPS in één apparaat is bij uitstek geschikt voor het doorgeven van orders aan medewerkers die veel onderweg zijn. De planner kan eenvoudig vaststellen waar in het land de medewerkers zich bevinden. Vooral voor transportbedrijven is deze ontwikkeling een uitkomst.

3.     Spraakherkenning

In de loop der jaren is het fenomeen spraakherkenning steeds verder ontwikkeld. Orders kunnen worden ingevoerd met behulp van stemgeluid, en zo kan de arbeidsproductiviteit omhoog. De gebruiker hoeft niet meer op het scherm te kijken om te controleren of de getypte order wel klopt. Er zijn al voorbeelden waarbij een hybride vorm van barcodescanning met behulp van spraakherkenning 22 voltijdbanen kan besparen ten opzichte van het werken met alleen een barcode-scansysteem…

4.    De mogelijkheid om digitale foto’s te maken

Ook fotografie is een technologie die in de logistieke industrie  sterk opkomt. Door afleverbewijzen of schapindelingen op locatie te fotograferen, kan veel sneller worden gewerkt. Daarnaast is fotografie natuurlijk ook geschikt om informatie over de concurrentie te bemachtigen en om ongelukken vast te leggen.

5.     Mobiel printen

Door gebruik te maken van draagbare printers hoeven medewerkers die veel onderweg zijn, niet meer terug naar kantoor om documenten op te halen. Stickers, labels, facturen, of opdrachtbevestigingen kunnen allemaal ter plekke worden geprint. Dit scheelt veel tijd, want de medewerker hoeft er niet meer voor om te rijden.

6.      Doorontwikkeling van 2D en andere barcodescanning-methoden

Lange tijd werd 2D barcodescanning gezien als niet efficiënt, omdat de bestaande scanners de barcodes lang niet altijd goed konden lezen. Tegenwoordig zijn de scanners dikwijls uitgerust met een autofocus-functie, en is dit probleem dus verholpen. De Intermec EX25 is de eerste scanner met autofocus die lineaire én 2D barcodes kan scannen, op een afstand van 15 centimeter tot 15 meter.

7.      RFID

De opkomst van RFID maakt het tegenwoordig een stuk simpeler om na te gaan welke goederen er zijn geladen voor transport. Met behulp van RFID kan ieder pakket immers automatisch worden gescand voordat het op transport gaat. Er is ook een trend te zien in mobiele RFID-scanners. Een RFID-scanner op een vorkheftruck kan hetzelfde werk verrichten voor meerdere laaddocks.

8.      RTLS

Met het Real Time Location System (RTLS) kunnen de kostbare inventaris en gereedschappen in een magazijn eenvoudiger worden beheerd. Met behulp van Wi-Fi kunnen allerlei objecten in een warenhuis getraceerd worden. Een goede applicatie op dat gebied komt van Cisco Systems: Wireless Location Appliance.

9.      Beheer op afstand

Dankzij applicaties die Remote Management mogelijk maken, kunnen barcodescanners, printers, RFID-scanners en handcomputers vanaf een afstand beheerd worden als er fouten of onregelmatigheden optreden in de software. Deze technologie bespaart veel tijd.

10.  Draadloze- en apparaatbeveiliging

Veiligheid is in de supply-chain natuurlijk altijd al van groot belang geweest. Maar ook de veiligheid van gegevens is uitermate belangrijk, vooral nu er steeds meer gebruik wordt gemaakt van draadloze netwerken. Veel apparaten en scanners zijn tegenwoordig dan ook uitgerust met beveiliging zoals 802.11i, 802.1x, WPA, WPA2, LEAP, FIPS-140, RADIUS servers en VPNs.

Intermec Scanning 3  Intermec Scanning 4

Gustaf Tanate, Country Manager Benelux van Intermec, geeft toelichting op de geconstateerde ontwikkelingen: “De trend van connectiviteit en real-time informatieoverdracht betekent dat er veel werk te doen is om partijen bij elkaar te brengen. Denk aan verschillende mensen en afdelingen bij klanten, maar ook samenwerkingen tussen aanbieders en resellers. ICT en supply chain ontmoeten elkaar en met de juiste participatie kunnen deze trends worden omgezet in betere efficiency en snellere managementbeslissingen, die de business ten goede komen.”

Intermec zelf doet er natuurlijk alles aan om op deze top 10 aan ontwikkelingen in te spelen. Het ontwikkelt daartoe telkens weer nieuwe handcomputers, die uitgerust zijn met talloze nuttige functies, waardoor het voor logistieke medewerkers aangenamer werken wordt. Daarnaast bieden deze technologische trends ook kostenbesparingen en vergaande automatisering. Het volwaardige mobiele kantoor buiten het kantoor is een feit.

Intermec Scanning 5  Intermec Scanning 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven